بازرسی خانه به خانه طالبان غیر قانونی با انگیزه قومی 

0

بازدیدها: 5

 

عملیات تفتیش و بازرسی خانه به خانه طالبان که طی روزهای اخیر در کابل و برخی استانهای افغانستان راه اندازی شده با موجی از واکنش‌های داخلی و بین المللی مواجه شده است. در این مورد برخی از شهروندان و نهادها از آنچه که بی‌حرمتی طالبان به حریم خصوصی شهروندان و برخورد خشن این گروه با مردم این کشور می‌گویند، انتقاد می‌کنند.

در جانب دیگر برخی مسئولان طالبان اما مدعی اند به منظور جلوگیری از فعالیت گروه‌های تروریستی و به گفته آنها «عناصر شریر» دست به این اقدام زده‌اند. موضوعی که شماری از آگاهان امور آن را رد کرده و اداره طالبان را متهم به آزار و اذیت مردم می کنند.

 

دکتر عبدالحمید اعتمادی، استاد دانشگاه و آگاه مسائل سیاسی افغانستان در این خصوص می‌گوید: طالبان از نظر حقوقی یک گروه غیر قانونی است و حکومت آنها هم تا هنوز مشروعیت ملی و بین‌المللی ندارد. آنها هنوز هم به عنوان یک گروه تروریستی در سطح جهان شناخته می‌شود که با زور افغانستان را اشغال کرده است.

 

اعتمادی با بیان اینکه طالبان صلاحیت ورود به حریم خصوصی و منازل افراد را ندارند، گفت: بحث بازرسی خانه به خانه را هیچ محکمه ای حتی محکمه طالبان هم تایید نکرده و در این خصوص کدام حکم رسمی هم صادر نکرده است. ولی این که نیروهای امنیتی آنها دست به چنین اقداماتی بدون حکم مراجع عدلی و قضایی شان می زنند پشت آن انگیزه های قومی و مسائل دیگری وجود دارد .

ادعای پیشگیری از تهدیدات گروه‌های تروریستی

وی می‌گوید: طالبان برای راه اندازی عملیات بازرسی خانه به خانه یکسری توجیهاتی می‌کنند. مثلاً ادعا دارند که این کار به خاطر جلوگیری از تهدیدات گروههای تروریستی و یا سرکوب نیروهای شریر انجام می‌شود. اما اگر عمیق‌تر به این قضیه نگاه کنیم دیده می‌شود که همین ادعای طالبان هم درست نیست. به عنوان مثال اگر آنها ادعای جلوگیری از فعالیت‌های تروریستی گروه داعش و دیگران را دارند پس چرا اول بازرسی‌ها را از استان ننگرهار که خاستگاه و پایگاه گروه تروریستی داعش در افغانستان است شروع نمی کنند.

 

این استاد دانشگاه افغان همچنین بیان کرد: در کابل هم این گروه بیشتر نقاطی مثل خیرخانه، سرای شمالی و همچنین غرب کابل (نقاطی عمدتا تاجیک نشین و هزاره نشین) را مورد تلاشی و بازرسی قرار می‌دهند و ساحات دیگر را کمتر بازرسی می کنند. به عنوان مثال منطقه پشتون نشین هوت خیل کابل در این سال ها یکی از ناامن‌ترین مناطق کابل است که جرایم جنایی زیادی در آن رخ می دهد. اما می بینیم که طالبان تلاشی را از جاهای دیگر کابل آغاز کرده‌اند.

حکومت طالبان برای مردم قابل پذیرش نیستند

وی هدف از این کار طالبان را «تحت فشار قرار دادن مردم» به منظور ایجاد فضای ترس و ارعاب در جامعه می داند: حکومت طالبان به لحاظ منطقی برای عام مردم افغانستان قابل پذیرش نیست. بنابراین طالبان می خواهند از طریق فشار زیر سلطه حکومت خود را بر مردم تحمیل کنند. طالبان می‌دانند که اگر بحث انتخابات و یا رفراندوم مطرح شود مردم افغانستان آنها را نمی‌پذیرند. بنابراین تنها راه ادامه حکومت آنها به کارگیری تفنگ و توسل به زور و فشار بالای مردم است.

 

از دیدید این آگاه مسائل سیاسی طالبان به این نتیجه رسیده‌اند که باید از طریق زور، خود را بر مردم تحمیل کنند، در غیر آن مردم آنها را نمی پذیرند.

از سویی هم، جنرال خرمی معاون امنیت ملی پیشین استان کابل درباره تفتیش و بازرسی خانه به خانه از سوی طالبان می‌گوید: بازرسی خانه به خانه از سوی طالبان دو دلیل عمده دارد. چندی پیش تعدادی از هموطنان می‌گفتند که ما قیام را از کابل شروع می کنیم. به نظر می رسد طالبان هم از این ناحیه احساس خطر می‌کنند و بیشتر نقاطی را که امکان خیزش‌های مردمی از آن می‌رود مورد تلاشی و بازرسی قرار می‌دهند.

 

طالبان از مردم هراس دارند.

 

جنرال خرمی با بیان اینکه طالبان از مردم هراس دارند گفت: طالبان خانه‌های مردم را به خاطر اتهام های واهی همچون داشتن اسلحه غیر قانونی، شب و روز بدون رعایت حریم شخصی مردم و با خشونت و تهدید بازرسی و تلاشی می‌کند. اما خود همین طالبان اسلحه هایی را که از ۳۴ استان این کشور به دست آوردند اکنون به پاکستان می فروشند.

 

وی با اشاره به رفتارهای طالبان با مردم شیعه و هزاره در کابل و سایر استان‌های کشور می‌افزاید: در طول ۲۰ سال گذشته از سوی حکومت کرزی و غنی یک میل اسلحه هم به مردم شیعه داده نشده است. اگر هم یک تعداد کم سلاح به خاطر تامین امنیت مساجد شیعه در اختیار مردم گذاشته بودند آن را هم طالبان در روزهای نخست تسلط‌شان به گونه کامل از مردم جمع آوری کرد.

طالبان درصد کشتن روحیه مردم است

به گفته این مقام پیشین امنیتی شیعیان افغانستان از جنرال گرفته تا مردم عادی کاملاً خلع سلاح اند و ادعای موجودیت سلاح در نزد این ها بهانه ای برای بیشتر تحت فشار قرار دادن آنها است. طالبان در صدد روحیه کشی، ارعاب و تصاحب برخی دارایی‌های مردم است.

 

این جنرال پیشین امنیت ملی افغانستان در انتها طالبان را متهم به برخورد دوگانه با شهروندان این کشور کرده و افزود: چرا طالبان در شهر کابل که در آن حدود ۵ میلیون انسان زندگی می کند بیشتر نقاطی را مورد بررسی قرار می دهد که در آن مردم پنجشیر، کاپیسا، پروان و همچنین هزاره ها در آن سکونت دارند؟ در حالی که تا هنوز این گروه ساحات پشتون نشین را تلاشی نکرده‌اند. چرا طالبان شهرستان چهارآسیاب و بینی حصار را تلاشی نمی‌کند؟ مگر اول آمده‌اند دندشمالی و دشت برچی را تلاشی می کنند. چرا چنین است؟

 

انتهای پی

منبع: شفقناام