بازدیدها: 1
مقالهای با عنوان «تهدید بزرگ» از اندیشکده کانادایی، تغییر تمرکز گروههای تروریستی در عراق و سوریه به سمت کشورهای آسیای میانه و سوءاستفاده از این کشورها به عنوان تامین کننده مواد خام و همچنین موقعیت استراتژیک آنها عنوان است.
به گزارش فاران نیوز، مقاله ای درباره «تهدید بزرگ» تغییر تمرکز گروههای تروریستی در عراق و سوریه به سمت کشورهای آسیای میانه و سوءاستفاده از این کشورها به عنوان تامینکننده مواد خام و همچنین موقعیت استراتژیک آنها توسط «الساندرو لوندینی» از اندیشکده کانادایی منتشر شده است.
نویسندهای از اندیشکده کانادایی «مجمع بینالمللی حقوق و امنیت» در مقالهای با عنوان «خطر تروریسم در آسیای میانه: مشکلی واحد با رویکردهای متفاوت» میگوید، اطلاعات جدید نشان میدهد که بخش اعظم نیروهای جدید داعش را افرادی از کشورهای آسیای میانه تشکیل میدهند.
طبق گفته «الساندرو لوندینی» نویسنده این مطلب، احتمال تقویت این گروههای تندرو محسوس است. اگر چه «آمار دقیقی در دست نیست، اما تخمین زده میشود که هزاران تن از جوانان کشورهای آسیای میانه به داعش یا دیگر گروههای تندروی بنیادگرا در سوریه و عراق پیوسته باشند.»
گسترش خلافت به منطقه اوراسیا
این تحقیق همچنین به نگرانی «گسترش خلافت به منطقه اوراسیا» اشاره کرده و عنوان میکند که «ممکن است با الحاق شبهنظامیان بومی این مناطق به ایدئولوژی و استراتژیهای داعش» صورت گیرد.
این ادعای بیاساسی نیست و مثالهای متعددی برای اثبات آن وجود دارد. در ماه اوت سال گذشته گروه تندروی «حزب حرکت اسلامی ازبکستان» به طرفداران احتمالی خود پیام عهد وفاداری فرستاد. این خطری جدی برای این منطقه است. حضور طالبان در افغانستان از دیگر نگرانیهای نویسنده این مقاله است که آن را «نماد یک عنصر بالقوه بیثباتی برای کشورهای همسایه چون ترکمنستان» میداند.
لوندینی در این مقاله ادعا مینماید که «روسیه نیز– که نفع مستقیمی در جلوگیری از گسترش گروههای تندرو دارد – تبدیل به قلمرو سربازگیری جنبشهای جهادی تندرو شده است.» نویسنده اثرات جانبی آن را در تمامی کشورهای آسیای میانه از جمله ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان مشهود میداند.
این اندیشکده به نقل از مقاله مذکور بیان میدارد که صرفنظر از نبود همکاری میان ملتهای این منطقه، برای حل نگرانی فزاینده جذب نیرو توسط «تروریستها» از این کشورها باید سیاستی مشترک اتخاذ گردد.
عضویت جوانان تاجیکستان در گروه تروریستی
لوندینی مینویسد: علاوه بر این، دو کشور کلیدی، یعنی ترکمنستان و ازبکستان عضو سازمان پیمان امنیت جمعی نیستند. از آنجا که ترکمنستان عضو این سازمان نیست، در تمام این رایزنیها و چارهاندیشیها رویکردی بیطرف اتخاذ میکند. اما بعد از چند حادثه خشونتآمیز در مرز ترکمستان و افغانستان، این کشور برای کاهش عبور نیروهای طالبان از مرزهایش، با روسیه به توافقی برای همکاری امنیتی رسید که کنترل مرز ترکمنستان – افغانستان را نیز شامل میشود.
در تاجیکستان نیز صدها جوان به عضویت نیروهای خلافت درآمدهاند. اخیرا یکی از تاثیرگذارترین مقامات ارتش این کشور، یعنی گلمراد حلیموف نیز درجات سازمانی خود را رها کرد تا به عضویت داعش درآید. ازبکستان تا به همین جا هم چندین اقدام ضدتروریستی اتخاذ کرده است. قزاقستان اما راه متفاوتی را در پیش گرفته است. این کشور در مبارزه با تروریسم خواستار جنبشی جهانی شده است، نه صرفا منطقهای.
مقاله لوندینی تلاشهای مشترک در «مبارزه با تروریسم» را جمعبندی کرده و بر ضرورت یک واکنش مشترک، آن هم در زمانی که اهمیت کشورهای آسیای میانه به عنوان مناطق کلیدی در حال افزایش است، تاکید میکند.
انتهای پیام
منبع: شیعه نیوز