بازدیدها: 7
کشته شدن ابو ابراهیم الهاشمی القرشی خلیفه داعش دستاوردی نادر در سیاست خارجی برای جو بایدن رئیسجمهور آمریکا محسوب میشود.
با این وجود قرشی حتی برای هزاران نفر از نیروهای داعش که وفاداری شخصیشان را به او اعلام کردند نیز به مثابه شبح ناشناخته بود. بنابراین جایگزینی او با یک شبخ مهم دیگر ممکن است تفاوت عملی اندکی را برای این جنبش جهانی ایجاد کند.
به نظر میرسد قرشی مدتها بود که قصد داشت خود، همسر و فرزندانش را به شکلی خونین منفجر سازد که به طور اجتناب ناپذیری محل اختفایش کشف شد و به ما افراط گری های شنیع این فرقه بیمار (داعش) را یادآوری کرد.
زمانی که دونالد ترامپ از کشته شدن ابوبکر البغدادی، سلف قرشی خبر داد و مدعی شد که داعش کاملا شکست خورده است، کارشناسان و مسائل مرتبط با تروریسم کوتهفکری بدیهی چنین ادعایی را به سخره گرفتند. امروز نیز در وضعیت مشابهی قرار داریم. در وضعیتی که داعش خود را برای بازگشتی به بیرحمانه در بسیاری از کشورهای آسیبپذیر آماده می سازد و گویی شرایط پیشین در حال تکرار شدن است.
گستره عملکرد جاهطلبانه ماه گذشته داعش در حمله به زندان غویران در شمال شرق سوریه نباید برای ما غافلگیر کننده باشد. تبلیغات تروریستی داعش مدت ها بر روی شکستن دیواره این زندان وسیع و کم دفاع متمرکز بوده است. به ویژه زمانی که رهبری داعش به دلیل رها کردن جنگجویان و اعضای خانواده آنها در زندان با انتقاد و تمسخر مواجه شده بود.
با توجه به تعداد جنگجویان کشته شده و تعداد اندکی از آنان که موفق به فرار شدند حمله به زندان موفقیتی نبود که داعش امیدوار به کسب آن بوده باشد. با این وجود حتی تلاش برای چنین عملیات جسورانه ای نیز یک کودتای تبلیغاتی برای داعش محسوب می شد.
در اتاق های گفتگوی سلفی های تکفیری جوی مملو از تمجید از جنگجویان محاصره شده در داخل زندان وجود داشت. کسانی که از دید آنان تا آخر جنگیدند و البته جنایات گسترده ای را در این میان انجام دادند. در حالی که کشته شدن قرشی مطمئنا تاثیری کوتاه مدت بر روحیه تروریستها خواهد داشت. با این وجود صداهای سلفی تکفیری تایید می کنند که او در واقع رهبران آنها نبوده یا این یک امتیاز و پاداش بود که برای جهاد در راه خدا جان خود را از دست داد و تاکید می کنند که جنگ داعش بدون توجه به این موضوع ادامه خواهد یافت.
برخی دیگر قرشی را به دلیل پنهان شدن در قلمرو تحت کنترل گروه رقیب داعش یعنی حیات تحریر الشام (گروه پیشتر همسو با القاعده) که داعشیها آن گروه را کافر قلمداد میکنند مورد تمسخر قرار دادند. برخی حتی تا جایی پیش رفتند که آمریکا را به همکاری با گروه حیات تحریر الشام برای کشتن قرشی متهم کردند و خاطرنشان ساختند که بغدادی خلیفه پیشین داعش نیز تقریباً در همان منطقه جغرافیایی کشته شد. علاوه بر این موضوع که قرشی در منطقه ای تحت کنترل ترکیه در نزدیکی ایست بازرسی نیروهای وابسته به آن کشور سکونت داشته نیز پرسش هایی را در مورد بی کفایتی ترکیه و یا همدستی دولت آن کشور در اقدامات غیرقانونی مطرح می نماید.
برخی از عناصر داعش همواره در برابر رهبری قرشی مقاومت کرده اند و علت اصلی آن تبار ترکمن این رهبر عراقی بود آنها معتقد بودند که به دروغ نسب خانوادهاش به پیامبر اسلام (ص) نسبت داده می شود. مخالفت بیشتر آنان به این خاطر بود که گفته میشد قرشی زمانی که تحت بازداشت آمریکاییها بود افرادی را لو داد و به کنایه در مورد او گفته میشد «مثل قناری آواز می خواند» و از طریق اطلاعات در اختیار گذاشته شده از سوی او بود که حملات آمریکاییها علیه گروههای سلفی تکفیری صورت گرفت.
حملات در استانهای مرکزی عراق افزایش یافته است. از جمله آن که داعش به پادگانی در نزدیکی بعقوبه نفوذ کرده و ۱۱ سرباز را هنگام خواب به ضرب گلوله کشته است. کارشناسان از این بیم دارند که توانایی های داعش بیشتر از آن چیزی باشد که پیشتر تصور میشد و این که آن گروه در حال بازسازی نیروهای خود بوده باشد. بسیاری از این حملات به طور حسابشده، شیعیان عراق را هدف قرار میدهند و هدف از انجام آن تحریک گروههای شبه نظامی عراقی را به انجام واکنش شدید و بی رویه شبه نظامیان شیعه علیه جمعیت سنی است. داعش می داند که مطمئن ترین راه بازگشت به قدرت آغاز جنگ فرقهای است و قصد دارد شبه نظامیان شیعه عراقی را در این راستا تحریک به اقدام خشونت آمیز علیه جمعیت سنی سازد.
جوان بودن رزمندگانی که در عملیات اخیر داعش حضور داشتند نشان میدهد که نسل جدیدی با آمادگی عملیاتی به خدمت گرفته شده است. وبسایتهای جریان سلفی تکفیری اخیراً از ویدئوی داعش که تلقین و آموزش نظامی «فرزندان خلافت» (کودکان و نوجوانان داعشی) در غرب آفریقا را به تصویر میکشد رونمایی کردند که سر و صدا به راه انداخته بود.
کشته شدن چند جوان لبنانی که برای داعش در عراق می جنگند نشان می دهد که تلاش های پیچیده ای برای جذب نیرو از سوی سلفیهای تکفیری در حال انجام است. تعدادی از این جوانان از مناطق فقیر طرابلس آمده بودند.
ما هرگز نمی توانیم کنترل طاعون تروریسم را بدون پرداختن به فقر شدید و نابرابریهای تکان دهنده در ثروت آغاز کنیم. در حالی که میلیونها نفر در اردوگاه های جهنمی پناهجویان بدون هیچ چشم اندازی غیر از فرصتی برای برداشتن اسلحه و تحمیل رنج بر دیگران کار دیگری نمیتواند انجام دهند. چرا که در تنگنا به سر میبرند. ما نباید جنایات وحشتناکی را که تروریسم علیه مجموعه پیچیدهای از فرقهها و قومیتهای منطقه از جمله ایزدیها، مسیحیان، شیعیان، یهودیان، سنیها و کردها انجام داده را فراموش کنیم و اینکه این جنایات بافت اجتماعی منطقه را درهم میشکنند.
استراتژی های موثر ضد تروریستی نیازمند چندین دهه تلاش صبورانه برای انعطاف پذیرتر کردن جوامع و پرداختن به روایت های رادیکال است. اما دیپلمات ها با کمال تأسف اذعان می کنند که تلاشهای کنونی بسیار کوتاه مدت بوده و از آن تحت عنوان شکست های حرفه ای یاد کردهاند. در دوره ترامپ وزارت امور خارجه آمریکا خالی از کارکنان شد و تا مرز فلج کامل پیش رفت. شکست بایدن در افغانستان نیز هدیهای برای داعش و القاعده بود و باعث فروپاشی بیشتر روحیه دیپلماتیک شد.
در ژوئن ۲۰۱۴ میلادی ظرف مدت زمان کوتاهی داعش نیمی از عراق را تحت کنترل خود درآورد. موج بعدی حملات سلفیهای تکفیری توسط نسل جدیدی از آن گروه صورت خواهد گرفت که احتمالاً به تروریسم و شبه نظامی گری در سطح منطقه در ابعاد تازه تری دامن میزند. چنین حملاتی احتمالاً ما را به همان سرعت پیشین در میان جنگلی از دولتهای شرکتکننده در فروپاشی و سهلانگاری مزمن دیپلماتیک قرار خواهد داد.
بامرگ قرشی فرصتی برای سرکوب یکپارچه تروریسم و علل ایجاد آن به وجود آمده است. با این وجود علیرغم تمام نشانه هایی که نشان می دهد این فرصت در حال حاضر از دست رفته است، خطر واقعی آن است که مرگ قرشی صرفا نشان دهنده انتقال باتوم تروریستها به نسلی تازه رادیکال تر و بیرحم تر باشد.
انتهای پیام
منبع: فرارو