بازدیدها: 1
شیخ عبداللهی ناصر عالم برجسته شیعه اهل کنیا که نقش مهمی در گسترش تشیع در آفریقا داشت در سن ۹۰ سالگی درگذشت.
آن فقید سعید عضو عمومی منع جهانی اهل بیت (ع) بود. وی نیم قرن از عمر با برکت خویش را در راه ترویج معارف قرآن و عترت و اثبات حقانیت امیرالمومنین علیه السلام و مکتب اهل بیت صرف کرد.
زندگینامه مختصر مرحوم حاج شیخ عبداللهی ناصر جمعه
عبداللهی ناصر جمعه در سال ۱۹۳۲ میلادی در شهر مومباسا در کشور کنیا به دنیا آمد. خاندانی که او از آن سربرآورد معروف به دانش و مهد علماء، شعرا و معلمان بود.
وی پس از تحصیلات در زمینههای دینی به عنوان یک خطیب و معلم به ترویج و تدریس معارف اسلامی پرداخت. همزمان فعالیتهای ادبی رسانهای و سیاسی نیز می کرد.
عبداللهی جوان از فعالان جنبش استقلال کنیا از یوغ استعمار انگلیس در سالهای ۱۹۵۷ و ۱۹۶۳ به شمار میرفت. هنگامی که این جنبش به نتیجه رسید به عنوان عضو کنفرانس تاریخی قانون اساسی این کشور در لانکسترهاوس لندن که برای استقلال از امپراتوری بریتانیا تشکیل شد، ایفای نقش کرد.
او از سال ۱۹۶۵ تا ۱۹۷۳ به عنوان ویراستار زبان سواحیلی با انتشارات دانشگاه آکسفورد در نایروبی همکاری کرد. از سال ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۷ نیز مدیرکل نمایندگی این انتشارات معتبر در شرق آفریقا بود.
شیخ عبداللهی ناصر که از خطبا و علمای مهم اهل سنت و از بزرگان و شیوخ این طایفه در کنیا به شمار میرفت در سال ۱۹۷۵ میلادی به مذهب تشیع گروید. وی در یک مصاحبه علت گرایش به تشیع را اینگونه بیان کرد: من با فضائل امیرمومنان علی علیه السلام آشنا شدم. به تدریج احساس کردم علی بن ابی طالب (ع) برترین مسلمانان پس از رسول خدا (ص) است. مدتی بعد کتاب الغدیر مرحوم علامه امینی به دستم رسید. جلد اول آن را که خواندم به حقانیت شیعه پی بردم. سپس به مسجد شیعیان رفتم و پس از آن هم کتاب های زیاد دیگری خواند و بالاخره شیعه شدم.
حاج عبداللهی ناصر پس از گرایش به مذهب تشیع با نگارش کتاب ها و جزواتی درباره تشیع، نقش بسیار مهمی در هدایت مردم به این مذهب در کنیا و دیگر کشورهای آفریقایی ایفا کرد.
حوزه علمیه امام علی (ع) را در منطقه خود تاسیس نمود و در این مدرسه صدها طلبه مجاور و مهاجر مراتب عالی علم و دین را آموزش دیدند و معارف اسلامی و شیعی را به میان مردم قوم خود بردند و تبلیغ کردند.
این عالم برجسته همچنین با معلومات بسیار وسیع خود در زمینه تاریخ اسلام و اصول عقاید شیعی به برگزاری مناظرات متعدد با علمای وهابی در کنیا پرداخت به مدت نیم قرن از مکتب اهل بیت (ع) دفاع نمود.
مرحوم عبداللهی ناصر بیش از ۲۵ عنوان کتاب و جزوه به زبان سواحیلی درباره اسلام و تشیع به رشته تحریر درآورد. برخی از آنها به زبانهای انگلیسی و رواندایی نیز ترجمه و چاپ شده اند. از جمله کتاب ارزشمندی که او در زمینه عقاید شیعی نگاشت میتوان عناوین زیر را نام برد:
الشیعه و القرآن
الشیعه والحدیث
الشیعه والصحابه
الشیعه والتقیه
الشیعه والامامه
کتاب شیعه و تقیه از جمله آثار مهم به وی است که آن را در پاسخ به کتابی نوشت که «محب الدین خطیب» با نام «خطوط کلی» به زبان عربی و سپس تحت عنوان ریشه های مذهب تشیع و به زبان سواحیلی منتشر نمود و باعث ایجاد شبهاتی در میان مسلمانان منطقه آفریقا شد. مرحوم عبداللهی ناصر در این کتاب به مفهوم تقیه از نظر تشیع پرداخته است. او درباره این کتاب اظهار کرده بود: با توجه به شبهات به وجود آمده درباره مسئله تقیه در آفریقا واجب دانستم این کتاب را تهیه و در دسترس عموم مردم قرار دهم تا در درجه اول از شبهای به وجود آمده رفع ابهام شود و دیگر اینکه عموم مردم با مسئله تقیّه آشنا شوند.
همچنین سلسله سخنرانی های شیخ عبداللهی ناصر در قالب نوار ها و فایل های صوتی و تصویری همچنان در میان مسلمانان این کشور به خصوص در مناطق حاشیه اقیانوس هند توزیع می شود. این سخنرانی ها از عوامل مشوق بومیان آفریقا در روی آوردن به مذهب اهل بیت (ع) و دور کردن آنها از افراط گرایی و اندیشه های تکفیری بوده است.
در طول این سالها وهابیون و مراکز وابسته با آنها فعالیت های زیادی بر ضد او انجام داده و از راه تهدید و تطمیع تلاش کردند او را از تشیع برگردانند که موفق به این کار نشدند.
مرحوم عبداللهی ناصر همچنین یک دوره نماینده مردم مواسا در پارلمان بود و در بین مردم محبوبیت بسیاری داشت.
ایشان همچنین به عنوان عضو مجمع عمومی مجمع جهانی اهل بیت (ع) در این سازمان مردم نهاد بین المللی نیز فعالیت می کرد. همانگونه که با شرکت در اجلاس و همایش های گوناگون ملی و منطقهای و فرهیختگان و علمای اسلام در کشورهای شرق آفریقا تاثیر می گذاشت.
مناعت طبع، عزت ، بزرگ منشی، اعتدال و سجایای اخلاقی فراوان، این عالم ربانی و مستبصر را الگویی معنوی برای جوانان قرار داده بود.
وی در سالهای پایانی عمر با برکتش مشغول ترجمه و تفسیرقرآن کریم به زبان سواحیلی بود و سرانجام پس از یک عمر جستجوگری و ترویج معارف ثقلین روز دوشنبه ۲۰ دیماه ۱۴۰۰ چشم از جهان فرو بست.
پیکر این عالم ربانی پس از تشیع روی دست مومنان عزادار در آرامستان گنجونی درمومباسا به خاک سپرده شد.
گفتنی است، مجمع جهانی اهل بیت به مناسبت درگذشت مرحوم حاج شیخ عبداللهی ناصر پیام تسلیتی ایراد کرد.
انتهای پیام
منبع: ابنا