منافع مشترک بهائیان، پهلوی و قدرتهای خارجی

0 500

Visits: 8

از دلایل روابط تنگاتنگ بهائیان با دربار پهلوی و قدرتهای خارجی، می توان به منافع مشترک ایشان اشاره کرد. در ادامه به بررسی این منافع پرداخته خواهد شد.

دشمنان مشترک بهائیان و دربار پهلوی

یکی از مهم ترین مشترکات بهائیان و دربار پهلوی، داشتن دشمن مشترکی به نام دین و روحانیت پاسدار آن بوده است.

حضور دین داران آگاه و پرنفوذ شیعه که راه هر گونه ستم، قانون شکنی، غارتگری، و وابستگی را بر روی حکومت پهلوی می بست،  سد محکمی برای مطامع دربار پهلوی محسوب می شد. از جمله این مبارزات می توان به مواردی مانند جنبش تحریم تنباکو، مشروطیت و سرانجام، انقلاب اسلامی اشاره کرد.

بنابراین رژیم پهلوی از مهره هایی مانند بهائیان که حیات خود را در نابودی روحانیت و ملت دیندار می دانستند، برای تضعیف دینداران مبارز و مجاهدی که بر قلوب مردم حکومت می کردند، استفاده می کرد.

منافع مشترک بهائیان و قدرتهای خارجی

  • بهائیان، ابزار مناسب برای پیشبرد اهداف قدرتهای خارجی

قدرتهای خارجی برای پیشبرد اهدافشان در ایران به گروههایی مانند بهائیان نیاز داشتند که پایگاهی در میان مردم نداشته و هرگز نتوانند بر آحاد مردم، نفوذ و سلطه ای داشته باشند.

بنابراین بهائیان که اساساً عناصر وطن خواه و مستقلی نبوده و به حمایت های خارجی احتیاج داشتند و به همین دلیل مجبور به اطاعت از خواست قدرت های خارجی از جمله سرکوب کانون های مقاومت ملی یعنی روحانیت و مردم مسلمان، عقد قراردادهای استعماری و…بودند، مورد توجه قدرتهای خارجی قرار گرفتند.

به گفته ارتشبد فردوست:

«… بهائی هایی که من دیدم واقعا احساس ایرانیت نداشتند و این کاملاً محسوس بود و طبعاً این افراد جاسوس بالفطره بودند.» (۱)

  • قدرتهای خارجی حامیان مناسبی برای بقای بهائیان

بهائیان نیز که هیچ پایگاهی بین اکثریت مردم نداشته، و قطعا نمی توانستند بر مردم سلطه داشته باشند، احتیاج به نقطه اتکایی در خارج از کشور داشتند تا بتوانند برای رسیدن به اهداف و آرزوهایشان به آنها تکیه کنند.

البته این امر، موضوع جدیدی در دوران پهلوی نبود. بهائیان همیشه به قدرتهای استعمارگر خارجی متکی بودند. این جریان از بدو تشکیل فرقه بهائیت و قبل از آن بابیت، در دستور کار ایشان قرار داشته است.

این منافع مشترک باعث شد تا بهائیان و دربار پهلوی و قدرتهای خارجی از یکدیگر در برابر دشمن مشترکشان حمایت کنند.

پی نوشت:

  1. خاطرات ارتشبد حسین فردوست، ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، ج۱، ص۳۷۵

(برگرفته از نشریه ایام، شماره۲۹، ۱۳۸۶)