پیوریتان و پیدایش مسیحیت صهیونیستی

0

بازدیدها: 78

در مذهب کالونی، خدا از ازل با عنایتی خاص، عده‌ای از مردم را برای نجات برگزیده و برای دیگران، لعنت ابدی مقدر فرموده‌ است. بسیاری از آمریکایی‌ها، حتی کسانی که دیگر به خدا اعتقاد ندارند، خود را یک ملت برگزیده می‌دانند. پیوریتان ها در ابتدای شکل‌گیری، از پوشش‌ های زهد و اخلاق استفاده می‌کردند. آنها اعتقاد داشتند باید به خوشی‌های زودگذر جهان کنونی بی‌اعتنا بود.

به گزارش فاران نیوز، پیروان «ژان کالون» که در انگلیس به پیوریتان مشهور بودند، از مخالفان اصول کلیسای انگلستان به شمار می‌رفتند. چرا که این کلیسا به جای آن که تحت حاکمیت مردم عادی قرار داشته باشد، زیر سلطه‌ اسقف‌ها بوده‌است.

به این صورت تلاش‌های این گروه برای اصلاح و پالایش کلیسای انگلستان بر اساس مبانی کتاب مقدس، باعث شد به پیوریتان( پارسایان) ملقب شوند.(۱)

 

بعد از مدتی، عده‌ای از پیوریتان‌ های انگلستان که اعتقاد داشتند تلاش برای پاکسازی کلیسای انگلستان، ثمره‌ چندانی ندارد، تصمیم گرفتند از آن جدا شوند.

ورود پیوریتان ها به خاک آمریکا

آنها در دهه ۱۶۲۰م به خاک آمریکا وارد شدند و آیین پروتستان را به همراه خود به آنجا منتقل کردند. آن‌ها در شکل‌گیری تاریخ، فرهنگ و مذهب جامعه آمریکا نقش مؤثری ایفا نمودند. فعالیت‌های پیوریتان‌ها با تاسیس شهر ماساچوست و به کرسی نشستن اولین حاکم پیوریتان‌های مهاجر به نام جان وینروپ آغاز شد.(۲)

 

نقطه‌ی اوج این فعالیت‌ها، واقعه‌ قتل‌ عام سرخ‌پوستان بومی آمریکا در سال ۱۶۳۷م بود که با استناد به موعظه‌های وینروپ، خود را ملت برگزیده و آنها را وحشی و بی‌خدا می‌دانستند.

 

پیوریتان‌ها در الهیات،کالونیستی بودند. در مذهب کالونی، خدا از ازل با عنایتی خاص، عده‌ای از مردم را برای نجات برگزیده و برای بقیه، لعنت ابدی مقدر فرموده‌است. بسیاری از آمریکایی‌ها، حتی کسانی که دیگر به خدا اعتقاد ندارند، خود را یک ملت برگزیده می‌دانند.(۳)

 

پیوریتان‌ها در آغاز شکل‌گیری، از پوشش‌های زهد و اخلاق استفاده می‌نمودند. آنها معتقد بودند باید به خوشی‌های زودگذر دنیای کنونی بی‌اعتنا بود. هنوز این قوانین سخت‌گیرانه و نگرش خشک‌ اندیشانه در میان آنها رواج دارد. پیوریتان‌ها عمیقاً تحت‌تأثیر همین انگیزه‌های مذهبی ناشی از کتاب مقدس، معتقد بودند یهودیان باید به سرزمین مقدس بازگردند. به عنوان مثال توماس برایتمن، متفکر پیوریتان‌ها در تفسیر خود بر عهد عتیق، بازگشت یهودیان در فلسطین را پیشگویی می‌کرد.(۴) ولی سرانجام با ظهور فعالیت‌های همه‌جانبه‌ی سیاسی جهت استقرار یهودیان در فلسطین، این فرقه به طور فزاینده، غیرمذهبی و سیاسی شده‌است.

بانفوذترین جریان سیاسی آمریکا

این تفکر تغییر ماهیت‌داده، در حال حاضر قدرتمندترین، بانفوذترین و فراگیرترین جریان و تشکیلات مذهبی سیاسی در آمریکا است. آنها در این عقیده‌ راسخ متحد هستند که اسرائیل، استثناء و صهیونیسم، برنامه خدا برای خاورمیانه است و باید از طرق مختلف مانند مالی، تبلیغات، دعا و اقدامات سیاسی و نظامی از آنها حمایت شود. تحقق برخی پیشگویی‌های عهدینی نظیر شکل‌گیری دولت اسرائیل، ساخت معبد سوم اورشلیم و نبرد آرمگدون، مستلزم عدم مصالحه با اسلام و مسلمانان است.(۵) از این رو هجمه به اسلام به صورت جدی در دستور کار آنان قرار دارد.

 

به طور خلاصه، ارتباط یهود و فرقه‌ پیوریتان را اینطور می‌توان تحلیل کرد: کینه و بغضی که قبل از قرن ۱۶م میان یهود و مسیحیت وجود داشت، در قرن۱۶م با ظهور پروتستان، کمتر شد. قرن ۱۷ و ۱۸م دوران برقراری رابطه بود. قرن ۱۹م رسما پیوندشان محکم گردید. در این قرن به دلیل حمایت همه‌جانبه‌ آنها از صهیونیسم، از سوی ملی‌گرایان یهودی نظیر «تئودور هرتصل» مسیحیت صهیونیستی بر آنها اطلاق شد.

 

۱. کرنز ارل‌ای، سرگذشت مسیحیت در طول تاریخ، صفحه۳۷۵.

۲. رضا هلال، مسیحیت یهودی و فرجام جهان، صفحه ۷۰.

۳. آرمسترانگ، خداشناسی از ابراهیم تا کنون، صفحه۳۲۰.

۴. عبدالله شهبازی، زرسالاران یهودی و پارسی، استعمار بریتانیا و ایران، جلد۲،صفحه۳۲۸.

۵. سایزر، صهیونیسم مسیحی نقشه راه به سوی آرماگدون، صفحه۴۶۲.

 

انتهای پیام

منبع: بنیاد مطالعاتی روشنگر