کلیسای ارمنی گئورگ مقدس بوشهر بازسازی شده است

گئورگ
0

بازدیدها: 2

 

برنامه بهسازی و پاکسازی محوطه کلیسای ارامنه به پایان رسیده است. اکنون مقامات محلی قصد دارند در آینده نزدیک این بنای تاریخی را برای بازدیدکنندگان افتتاح کنند.

 

کلیسای ارمنیان گئورگ مقدس بوشهر مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر در محله شنبدی واقع شده است. این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۵۱۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

کلیسای گئورگ مقدس در سال ۱۸۱۹ میلادی برابر با ۱۲۳۵ هجری قمری به وسیله خانواده آوادیان از خانواده های سرشناس ارمنی ساکن بوشهر و با کمک سایر مسیحیان ساکن این شهر از جمله انگلیسی های ساکن بوشهر در زمین نسبتاً وسیع در محله شنبدی این شهر ساخته شد. این کلیسا در زمینی مستطیل شکل واقع شده و ساختمان اصلی آن پلانی شبیه به یک چلیپا دارد.در دو طرف بنای کلیسا حیاط‌های قرار دارند که برای دفن مردگان اختصاص داده شده بود.

 

این کلیسا از زمان تاسیس تا سال ۱۹۴۸ فعال بود تا آنکه به دنبال فوت ملکومیان، ارمنی سرشناس بوشهری، ارمنی صاحب نفوذ دیگری در بوشهر وجود نداشته و در نتیجه تمام اموال و اشیای کلیسا به کلیسای وانک اصفهان منتقل گردیدند. در سال ۱۹۷۴ به دنبال استقرار چند خانواده ارمنی دیگر در بوشهر هیئت ارمنیان، کلیسا را تعمیر و با فرستادن اشیای مورد نیاز مجددا فعال نمود. ولی با گذشت چند سال باز هم فعالیت کلیسا متوقف شد.

 

بنای قرینه ای کلیسا

بنای کلیسا به صورت قرینه در عرض طراحی شده و از بالا به صورت صلیب دیده می‌شود. این بنا شامل تالار اجتماعات محراب، اتاق هایی در دو طرف محراب و دو راه رو در دو طرف و تالار می باشد. کلیسا فاقد برج ناقوس بوده و دو ناقوس فلزی آن به صورت عرزی بر فراز راه روی شمالی کلیسا قرار داشتند. تالار اجتماعات بنا در گذشته بزرگتر بوده و تا میان خیابان انقلاب فعلی ادامه داشته است که در سال ۱۳۴۰ با طرح این خیابان جهت ایجاد محور شمالی_جنوبی در بافت قدیم به طرف دریا، بخشی از آن تخریب گردیده و قسمتی از حیاط مشرف به خیابان هم به مجتمع تجاری تبدیل شده است.

 

تالار اجتماعات کلیسا بزرگترین بخش آن می‌باشد که حدود ۱۲ متر طول و ۸ متر عرض دارد. این تالار به وسیله پله های چوبی به طول ۸ متر چندل های فرعی که با تخته های طولی به هم متصل شده اند پوشش داده شده است. هفت ستون چوبی که قسمت فوقانی آن به شکل زیبایی با چوب تزیین شده است به استحکام سقف کمک می‌کنند. مهم ترین و کلیدی ترین قسمت کلیسا محراب آن است که به وسیله پله هایی که به صورت قرینه در دو طرف آن قرار دارند، به تالار متصل می‌گردد. این بخش از یک مربع تشکیل شده است که سه ضلع آن طاقنما بوده و از سمت غرب (جنوب غربی) به تالار باز می‌باشد. قسمت فوقانی به وسیله گوشه سازی به هشت ضلعی و سپس دایره تبدیل شده و برای پوشش محراب به صورت گنبد بر روی آن قرار می‌گیرد.

 

به دنبال متروک شدن بنای کلیسای گئورگ در سال‌های پس از انقلاب و با توجه به آب و هوای مرطوب به منطقه، بنای کلیسا با سرعتی زیاد رو به ویرانی نهاد و قسمت اعظمی از سقف و گنبد آن فرو ریخت. در حال حاضر بنا توسط سازمان میراث فرهنگی در حال بازسازی است و سقف و گنبد آن به شکل اولیه مرمت شده است.

 

انتهای پیام

منبع: آلیک