بازدیدها: 3
برای اولین بار در تاریخ مسلمانان و یهودیان در کنار یکدیگر تحت عنوان اقلیت در دموکراسیهای آزاد مشارکت می کنند. این یک چالش و فرصت بیسابقه در تاریخ گفتگوی ادیان است. «آری گوردون» می گوید: ۱۶ سال پیش وقتی که کار آن را در زمینه رابطه بین ادیان آغاز نمودند ارتباطهای یهودیان و مسلمانان پرمخاطره و مملو از سوءظن طرفه بود.
بسیاری از یهودیان آمریکا شناخت درستی از مسلمانان نداشتند و آنها را از طریق فاجعه یازده سپتامبر و انتفاضه دوم قضاوت میکردند. در همین حال مسلمانان آمریکایی نیز از سبک زندگی یهودیان فاصله های زیادی داشتن هرکس از یهودیان حمایت میکرد آن را اسلام هراس و ضد فلسطین می دانستند. با بالا گرفتن تنشها میان اسرائیل و فلسطین و شعله ور شدن درگیریها جوامع بینالمللی از طریق بیانیهای رسانهای این اتفاقات را محکوم کردند.
روابط مسلمانان و یهودیان، استرسهای ماه مه
با خواندن تیترهای رسانه های آمریکایی پس از درگیری های یازده روزه بین حماس و اسرائیل، ممکن است تصور کنید چیزی تغییر نکرده است. در این رسانهها ما شاهد شیطنتها و کینه توزیهای سازمان یافته علیه تعاملهای یهودیان و مسلمانان بودیم. حتی یک کارشناس یهودی که یک گروه یهودی را به دلیل همکاری با یک سازمان مسلمان که از سیاست اسرائیل انتقاد میکرد به عنوان همکاران نازیها نام برد. با این حال بر خلاف تصور عمومی در سالهای اخیر از روشهای مختلف تعامل های بسیار خوبی بین پیروان این دین در همسایگان و هم مدرسهای ها به وجود آمده است.
یهودیان و مسلمانان که خواهان روابط مشترک و گفتگوی ادیان بودند در ماه مه استرس ها و فشارهای زیادی را متحمل شدند. با وجود تمام درگیریها و اختلافات تعامل و مشارکت سازنده اجتناب ناپذیر نیست. برای کسانی که می خواهند در این مسیر قدم بردارند و به این تعامل کمک کنند ۱۰ نکته مفید وجود دارد در ادامه این نکات را بررسی می نماییم.
۱۰ نکته مفید در تعامل رابطه بین مسلمانان و یهودیان
۱_ جایی که بوهادیم، راه آینده را نشان ما میدهد
هر دو طرف در گفتگوی بین مسلمانان و یهودیان باید صادقانه در مورد رویدادهای خصمانه و درگیری های تاریخی با یکدیگر گفتگو کنند. آنها باید بدانند گذشته پر از مشاجره مسیر فردا را روشن می کند. لازم است برای نوشتن فصل جدیدی در روابط بین ادیان مشکلات تاریخی را حل و فصل کند.
۲_ بسیاری از جادهها، به آینده ختم میشود
مسلمانان و یهودیان آمریکایی مسیرهای مختلفی را برای رسیدن به مشارکت طی می کنند. آنها از گفتگوی ادیان گرفته تا کمپینهای علیه نفرت پراکنی را برای رسیدن به هدفشان امتحان میکنند. برای این کار آموزش هایی درباره اسلام یهودیت داده میشود. مبادلات فرهنگی مانند شرکت در افطار مسلمانان و مراسمات یهودی و غیر انجام میشود. این جوامع در اتفاقات مختلف در کنار یکدیگر میایستند. همانطور که مشاهده شده است قتل عام در کنیسه و مساجد پیتزبورگ باعث ایجاد پیوند محکم تری بین پیروان دو دین شده است.
۳_ ترول (افراد مخرب) را تغذیه نکنید
در هر دو جامعه آتشفشانهایی وجود دارد که می خواهند با فوران کردن، روابط دو گروه را تخریب کنند. به عنوان مثال ادعا میکنند که فقط مسلمانان حلال زاده هستند و یا فقط خون یهودیان پاک است. این تخریبها در سال ۲۰۰۱ رواج داشت. اما حالا در سال ۲۰۲۱ این افراد تنها در مسیر آزار و اذیت هر دو گروه قرار دارد. با این حال این افراد از جنجال ها و تنش ها تغذیه می شوند.
۴_ پرداخت عوارض عبور از پل
با وجود تمام پیشرفتها و گفتگوی ادیان هنوز هم فرضیات و اطلاعات نادرست در بین دو گروه مسلمان و یهودی وجود دارد. به مسلمانان افراطگرا گفته میشود یا یهودیان را متهم به لذت بردن از آزار فلسطینیان می کنند. برای عبور از این پل برای رسیدن به فردایی بهتر باید حقایق را بیان کنیم. تحول جامعه ارزش هزینههایی که برای آن می پردازیم را دارد.
۵_ محدود نباشید
بسیاری از اوقات افرادی که در زمینه ایجاد پل ارتباطی بین دو گروه هستند تنها به افرادی که در حلقه آنها و در شبکه های اجتماعی بین ادیان مشارکت دارند اکتفا میکنند. درصورتی که برای رسیدن به هدف باید از حلقههای کوچک درونی خود فراتر برویم. باید در گروههای مختلف هویتی ریشه کرد و رشد کرد. این تنها راه محافظت از این پل است.
۶_ به فاصلهها و تفاوتها احترام بگذارید
هر دو گروه مسلمانان و یهودیان عقاید مشترک زیادی دارند. به عنوان مثال هر دو به توحید، نبوت و هنجارهای اخلاقی و اجتماعی اعتقاد دارند. بسیاری از ساختارهای آیینی هر دو گروه مشابه هستند. مانند برخی از روزهها، نمازهای روزانه، جشنها، مراسمات وغیره. در ایالات متحده این آموزش های مذهبی به اشتراک گذاشته میشود. با تمام این تفاسیر باید به تاریخچه تعهدات و تفکرات متمایز هر دو گروه احترام بگذاریم. روابطی که تنها روی نقاط مشترک تمرکز داشته باشد وقتی نقطه اختلاف ها شروع شود، از هم میپاشد.
۷_ بار را به اشتراک بگذارید
شراکت بدون تعادل قدرت، بسیار ناپایدار است. در گفتگوی ادیان و ایجاد رابطه بین مسلمانان و یهودیان باید به ظرفیت هر دو طرف، میزان مسئولیت پذیری متقابل، ریسک مشترک و کنترل مشترک توجه کرد. هیچ یک از جوامع گفتگو نباید حامی یا ضد جامعه دیگر باشد.
۸_ زمین را بشناسید
کمک برای شکل گیری روابط بین ادیان همیشه با شک و تردیدها و همچنین سوال های زیادی روبرو میشود. به عنوان مثال میگویند چرا آنها به اندازه ما حمایت نمی کنند؟ شاید شما از طرف آنها مأموریت دارید و… زمانی که زمین جوامع خود را بشناسید می توانید در آنها اعتماد سازی کنید. جلب اعتماد مهمترین گزینه برای رفع این مشکل است.
۹_ گامهای اشتباه، اجتناب ناپذیر هستند
در کنار هم قرار گرفتن مسلمانان و یهودیان در تاریخ برای اولین بار اتفاق میافتد. در مسیر گفتگوی ادیان فرصتها و چالشها بی سابقه هستند. با تمام این تفاسیر با وجود جامعه قطبی شده آمریکا که توسط رسانهها کنترل میشود اشتباهات اجتناب ناپذیر هستند. رهبر گروه چیزی میگوید که دیگری را ناراحت میکند، سخنرانی حرف میزند که مخاطرهآمیز است و… برای عبور از این مسأله هر دو طرف باید اشتباهات خود را خیرخواهانه بپذیرند و برای اصلاحات آن قدم بردارند.
۱۰_ برای استراحت مکث کنید و از منظره لذت ببرید
گفتگوی ادیان و این هم اندیشی ها مانند یک سفر طولانی و طاقت فرسا است. در این مسیر ممکن است خسته شویم گاهی باید توقف کنیم و از دستاوردها لذت ببریم. قدر و پیشرفت ها را بدانیم. برنامه های دوستی و مشارکت یهودیان مسلمانان در سراسر ایالات متحده شکوفا شده است. اشتراکات مذهبی و تهدیدهای مشترک پایه این روابط را گرم میکند.
آری گوردون، مدیرروابط مسلمانان یهودیان و کمیته یهودیان آمریکا است. نظرات بیان شده در این تفسیر لزوماً منعکس کننده نظرات ادیان نیوز نیست.
انتهای پیام
منبع: ادیان نیوز