بازدیدها: 1
پروفسور فلیکس کورنر، استاد الهیات، در مصاحبه با رسانههای آلمان در گفتوگوی بین مذهبی و چالشهای موجود در جامعه آلمان صحبت کرده است.
مسوولان دانشگاه هومبولت برلین میخواهند در آیندهای نزدیک، بخشی را برای گفتوگوی بین مذهبی میان مسیحیان و مسلمانان ایجاد کنند. این بخش قرار است در موسسه الهیات کاتولیک دانشگاه هومبولت ایجاد شود.
فلیکس کورنر، استاد الهیات که ایده راهاندازی چنین بخشی را به مسئولان دانشگاه هومبولت داده است در مصاحبه با رسانههای آلمان درباره اهمیت گفتگوی بین مذهبی و چالشهای موجود در جامعه آلمان صحبت کرده است. به گفته او دولت و جامعه آلمان به همکاری میان جوامع دینی در این کشور نیاز دارند. در ادامه ترجمه بخش هایی از این مصاحبه را میخوانید.
شما تجربه کار در دانشگاههای مختلف در شهرهای متفاوتی را دارید چرا شهر برلین را برای گفتگوی مسیحی_اسلامی انتخاب کرده اید؟
تقریباً به اندازه تعداد مسیحیان کاتولیک، مسلمانان نیز در برلین زندگی می کنند. این بدان معنی است که شهر برلین مأمن گروههای مختلف دینی به شمار میرود. از سوی دیگر جوامع مذهبی در برلین تلاش میکنند تا در کنار یکدیگر با صلح و آرامش زندگی کنند. این گروهها در فعالیتهای سیاسی شهر برلین نیز مشارکت دارند. بنابراین من فکر میکنم گفت و گوهای بین مذهبی در این شهر اهمیت زیادی دارد.
نگرش مسئولان دانشگاه هومبولت به راهاندازی بخش گفتگوی بین مذهبی میان مسلمانان و مسیحیان چیست؟
همانطور که میدانید موسسات الهیات کاتولیک و الهیات اسلامی قدمت زیادی در دانشگاه هومبولت ندارند. با این وجود مسئولان دانشگاه نگرش بسیار مثبتی نسبت به فعالیت این دو بخش جدید دارند. حتی برخوردها با ایده راه اندازی بخش گفتگوی بین مذهبی نیز بسیار خوب بود. ما تلاش میکنیم تا در دنیای متنوع و متکثر امروز میان پیروان ادیان الهی نزدیکی بیشتری برقرار کنیم. از سوی دیگر الهیات پروتستان اندیشه محکمی در تاریخ دانشگاهی ما دارد و شریک بسیار قوی برای گفتگوهای مثبت به شمار میرود. همه ما معلمان تعلیمات دینی را برای آینده تربیت میکنیم و به همین دلیل آنها باید در برلین با ادیان مختلف آشنا باشند. متاسفانه تاکنون ارتباط میان بخش الهیات مسیحی و الهیات اسلامی بسیار کم بوده است.
چگونه میخواهید گفتگوی مسیحی_اسلامی را در دانشگاه ترویج دهید؟
در اولین قدم، برنامهای در دانشگاه برگزار کردم و درباره مسیحیت به سخنرانی پرداختم. در همان برنامه یکی از همکارانم در موسسه الهیات اسلامی نیز دعوت کردم که درباره اسلام به صحبت بپردازد. سپس هر دوی ما با طرح پرسش های متفاوت و روشنکردن سوءتفاهمات، تلاش کردیم تا اطلاعات مفید در اختیار دانشجویان و محققان حوزه الهیات قرار دهیم. در حال حاضر نیز میخواهیم هیئتی از اساتید اقتصاد مختلف تشکیل دهیم و برنامههای متنوعی درباره گفتوگوی بین دینی برگزار کنیم.
آیا چنین گفتوگوهایی در سطح دانشگاه میتواند به حل چالش هایی که مسیحیان و مسلمانان در آلمان با آن مواجه هستند، کمک کند؟
به هر حال مسلمانان و مسیحیان چیزهای زیادی درباره یکدیگر نمیدانند. گاهی مسیحیان درباره دین خود نیز سوالات زیادی دارد که پاسخ داده نشده است. این برنامه ها می تواند به دانشجویان الهیات و متقاضیان رشته تعلیمات دینی کمک کند تا اطلاعات بیشتری درباره ادیان دیگر به دست آوردند. بدین ترتیب معلمان دینی در آینده اطلاعات کامل تر و بهتری میتوانند در اختیار نسل بعدی قرار دهند و به تدریج سوء تفاهمات پیروان ادیان مختلف درباره یکدیگر برطرف خواهد شد.
به نظر شما می توانیم این گفتگوی بین مذهبی را در کل فضای جامعه ترویج دهیم؟
آن دسته از دانشجویان ما که بعداً به تدریس تعلیمات دینی در مدارس میپردازند، در واقع به توسعه مهارتهای گفتگو میان دانشآموزان کمک میکند. آنها با نوجوانان جوانان سروکار دارند و به همین دلیل با مسائل هویتی روبرو هستند. بنابراین نسلی را تربیت می کنند که در حوزه های مختلف می توانند به گفتوگوی بین مذهبی کمک کنند. به طور مثال این دانش آموزان ممکن است در آینده در حوزه دیپلماسی روزنامهنگاری و یا در بسیاری از زمینه های عملی دیگر وارد شوند. علاوه بر آن ما در دوره هایی نیز برای گروههای مختلف برگزار میکنیم. به عنوان مثال اخیرا نتوانستیم برای مدیران اجرایی در یک ایستگاه پلیس دوره آموزش اسلامی برگزار کنیم به نظر من این دورهها میتوانند بسیار کارساز باشد.
شما فکر میکنید رویکرد سیاستمداران بهترین گفتگوهای بین مذهبی چیست؟
ادیان قدرت شکلدهی به جهان را دارند و میتوانند به افراد راه درست را نشان دهند. گفتگوهای بین مذهبی نیز به ترویج صلح و آرامش در جامعه کمک می کند اگر دولت و سیاستمداران جلوی این گفتگوها را بگیرند مشکلات جامعه افزایش خواهد یافت. علاوه بر این دولت و جامعه آلمان به همکاری نزدیک میان جوامع مذهبی نیاز دارد. به عنوان مثال در زمان بحران کرونا کلیساها، مساجد و کنیسهها با همکاری یکدیگر در آرام کردن جامعه نقش مهمی ایفا کردند. بنابراین دولتمردان و سیاستمداران باید بدانند که قادر مطلق نیستند و باید از جوامع مذهبی نیز کمک بگیرند.
آنها باید از گروههای مختلف دینی حمایت کنند. دولتها نمیتوانند بر وجدان افراد تأثیر بگذارند. همچنین نمی تواند باعث شادی واقعی افراد شوند. در مقابل، جوامع دینی وظیفه تربیت اخلاقی افراد جامعه را بر عهده دارد. همچنین باید درباره رفتارهای غلط و اشتباه در جامعه نیز هشدار دهند. در این میان طبیعی است که روابط مسالمت آمیز پیروان ادیان در یک جامعه تا چه حد می تواند مهم باشد.
انتهای پیام
منبع: مهر