بازگشت به دورانی که افغانستان پناهگاه امن فعالیتهای تروریستی بود

0

بازدیدها: 6

 

نیویورک‌تایمز در گزارشی درباره افزایش محسوس فعالیت‌های تروریستی در افغانستان– بعد از قدرت گرفتن طالبان در این کشور- نوشته با این که ابعاد و عمق فعالیت‌های تروریستی افغانستان را نهادها و مقامات اطلاعاتی باید ارزیابی کنند؛ اما این موضوع را کتمان نمی‌توان کرد که در شرایطی که یک گروه تروریستی کنترل کشوری مثل افغانستان با تمام منابع آشکار و نهانش را در دست گرفته، طبیعی است که متوقف کردن افراد و گروه‌های تروریستی در دراز مدت دشوارتر از همیشه شده باشد.

به گزارش فاران نیوز، گزارش نیویورک‌تایمز با اشاره به «حملات 11 سپتامبر و حمله متعاقب آمریکا به افغانستان» آغاز می‌شود- که جنگی بیست ساله را باعث شد و مبانی آزادی و دموکراسی را در این کشور چنان از بین برد که بعد از تصمیم پرزیدنت بایدن برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان، انگار تنها گزینه مردم سپردن کشور به طالبان بود و بازگرداندن شبح تروریسم.

نویسنده در ادامه گزارش با اشاره به صحبت‌های یکی از مقامات ارشد سازمان ملل که خطاب به اعضای شورای امنیت گفته برای جلوگیری از آسیب‌های بعدی غیرقابل برگشت، جامعه بین‌المللی باید با مقامات افغانستان تعامل کند؛ وضعیت عمومی این کشور را در شرایطی که بیش از یک سال از سقوط دولت سابق افغانستان گذشته، به توصیف و ارزیابی نشسته است. به خصوص در وضعیت دشواری که هم‌زمانی سیاست‌های خونین و کشتارهای باورنکردنی طالبان با چالش‌های پرشمار اقتصادی موجب شده- و افغانستان را در آستانه شکست کامل و نوعی ویرانی برگشت‌ناپذیر قرار داده است.

در گزارشی که سازمان ملل در مورد مسایل افغانستان منتشر کرده؛ بعد از اشاره به این که «بدون توجه به حل و رفع این چالش‌ها و بحران‌های ریشه‌دار و گسترده، افغانستان یک بار دیگر به کانون بحران تبدیل خواهد شد»؛ بی‌اعتنایی به وقایع افغانستان و کشتاری که در این کشور در جریان است، عامل اصلی رشد تولید و صادرات مواد مخدر و تبدیل افغانستان به مرکز تروریسم بین‌المللی عنوان شده است. اتفاقی که طلیعه‌هایش را در تمام دوازده ماهی که از تسلط طالبان بر افغانستان می‌گذرد، در این کشور می‌توان دید- و به خصوص با عملیات تروریستی اخیر این کشور از جمله حمله تروریستی به معبد سیک‌های افغان، ترور دختران و پسران دانش‌آموز، عملیات‌های انتحاری در مساجد شیعیان و دیگر اقلیت‌های قومی و مذهبی افغانستان که باعث ایجاد این پندار در مجامع بین‌المللی شده که یک گروه تروریستی حتی بعد از تسلط بر کشور نیز ذات و ماهیتش را رها نخواهد کرد. چنان‌که طالبان هم در آستانه یک ساله شدن زمامداری‌شان دوباره افغانستان را به مرکز فعالیت تروریست‌های بین‌المللی تبدیل کرده‌اند.

در ادامه گزارش به دلایل تداوم فعالیت‌های تروریستی در افغانستان پرداخته شده- که به زعم نویسنده انتفاع مالی پاکستان از ایجاد و تامین مالی و تسلیحاتی طالبان عامل اصلی این اتفاق است. دلیل دیگر این رویکرد هم قصد پاکستان مبنی بر زنده نگه داشتن عنصر جهاد در جمعیت افراط‌گرای پاکستان است- که این نوع تفکر در مقابله پاکستان با هند بر سر مناقشه کشمیر قطعا به کار دولت پاکستان می‌آید، اما حالا که جنگی با هند در بین نیست، این افراد شست‌وشوی مغزی شده باید مشغول مبارزه با یک غول دیگر باشند تا تهدیدشان متوجه خود پاکستان نشود و برای همین هم هست که پاکستان از قدرت گرفتن طالبان و دیگر تروریست‌های افراطی در افغانستان استقبال می‌کند.

اما آن‌چه خطر این گروه و تروریست‌های دیگر افغانستان را بیشتر می‌کند، علاوه بر وضعیت و شرایط حاکم بر این کشور- که ایجاد، زیست و اختفای گروه‌های تروریستی را تبدیل به کاری راحت می‌کند- نزدیک به ۷ میلیارد دلار سلاح و تجهیزات نظامی آمریکاست- که در زمان خروج شتابزده نیروهای آمریکا در افغانستان به جا ماند و حالا تروریست‌ها از این تسلیحات مدرن در کشتار و ترور و خرید‌و‌فروش و تبادل با سایر گروه‌های تروریستی استفاده و جهان را با نیروهای برون‌مرزی‌شان تهدید می‌کنند. وضعیتی که به باور کارشناسان و تحلیلگران سیاسی و نظامی حتی از وضعیت اواخر دهه ۱۹۹۰ دنیا نیز خطرناک‌تر و جدی‌تر است.

انتهای پیام

منبع: شفقنا