امانت های الهی نزد وصی پیامبر

امانت الهی
0

بازدیدها: 7

وصی پیامبر علاوه برنشانه ها و امانت های ایشان، باید نشانه ها و امانت هایی از طرف خداوند نیز داشته باشد.

این نشانه ها به دو دسته تقسیم می‌ گردند:

 

امانت الهی درون شخصیتی وصی

بعضی ازاین نشانه ها مربوط به شخصیت وصی هستند:

تکلم به تمامی زبان ها و لهجه ها

وصی رسول خدا باید بتواند به تمامی زبان‌های دنیا و گویش‌های محلی صحبت کند. در روایات به «لسان و لغۀ» به معنای گویش محلی و زبان تاکیدشده است. به طوری که اگر ما با لهجه خاصی با امام(علیه السلام)صحبت کنیم، تصور کنیم با هم زبان و هم لهجه‌ای خود صحبت می ‌کنیم!
از امام باقر(علیه السلام) پرسیده شد:با چه چیزی امام شناخته می‌شود؟ فرمود به چند خصلت…این که با مردم به تمامی لهجه ‌ها و زبان‌ ها صحبت کند.(1)

توان ارتباط با تمامی موجودات

وصی پیامبر می تواند با تمام موجودات، ارتباط برقرار کند. سخن گفتن با موجودات و رام بودن حیوانات اهلی و درنده در برابر امامان از نشانه های شخصیتی ایشان است.
بنابراین،برای آشکارشدن تفاوت های ائمه با سایر انسان‌ها، ایشان قدرت‌ ها و نشانه های ویژه‌ای دارند که مورد تأیید قرآن و روایات می باشد.
اما احمد بصری با استناد نادرست به آیه «قلْ إِنَّما أَنَا بَشَر مِثْلُکُمْ یوحی إلَیّ أَنَّما إلهُکُمْ إِلهٌ واحِد» سعی در پایین آوردن قدرت‌های الهی اوصیاء(علیهم السلام) دارد،تا از این راه بتواند آنان را در سطح انسان ‌های عادی جلوه داده و خود را در مرتبه حضرات معصومین(علیهم السلام) قرار دهد!

وصی پیامبر علم و معجزه

امانت الهی برون شخصیتی وصی

دو نشانه مهم شناخت وصی پیامبر(صلی الله علیه و آله) که به عنوان مهمترین شاخصه معرفت حجت در بُعد نشانه‌ ها و ودایع خداوندی هستند، عبارتند از:

علم

علمی که از طرف خداوند به ائمه(علیهم السلام) عطا شده و ویژگی های خاصی دارد، از نشانه های شناخت حجت است. در روایات معصومین(علیهم السلام) به سه ویژگی از علم امام اشاره شده است:
علم ما اهل بیت بر سه نوع است: علم به گذشته و آینده و حادث. علم گذشته، تفسیر است و علم آینده، موقوف است و علم حادث، انداختن در قلوب، و زمزمه در گوش‌ هاست. این بخش، بهترین علم ماست و بعد از پیامبر ما، رسول دیگرى نخواهد بود. (2)
علم «ماضى» یعنى شروع امور و عالم ها و تاریخ درباره امت های پیشین
علم «آینده »، یعنی خبرهاى حتمى مربوط به آینده جهان که مخصوص(موقوف) اهل بیت(علیهم السلام) است.
علم «حادث»، یعنی چیزی که پدیدار می شود که گاهى در دل می آید و گاهى در گوش اثر می کند.(3)

 معـجزه

از جمله ویژگی ‌های شناخت اوصیاء پیامبر اکرم،داشتن معجزه است؛زیرا یکی از ابزارتشخیص وصی بودن نزد مردم معجزه است.
امام صادق(علیه السلام) فرمود: معجزه نشانه‌ای از خداوند است که آن را جز به پیامبران و فرستادگان و حجت‌ های خود نمی‌ دهد، تا به وسیله‌ آن، راستگویی [مدّعیان ارتباط با خدا] از دروغگویی [مدّعیان دروغین] شناخته شود. (4)

در پست های بعد توضیح می دهیم که جریان احمد بصری تمام  این علامت  ها را به تأویل می برند.

 

علاوه بر علم و معجزه که امانت الهی نزد وصی هستند، نشانه هایی از نیز از جانب پیامبر اکرم در اختیار وصی قرار گرفته است که مهم ترین آن ها سلاح و پرچم می باشد که مدعی یمانی، به جای آوردن سلاح و پرچم پیامبر(صلی الله علیه و آله) این علامت ها را هم به تأویل می برد!

 

پی نوشت:

(1)معانی الأخبار، ص101
(2) مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج‌8، ص233، الخاتمة.
(3)مرآة العقول فی شرح اخبار آل الرسول(علیهم السلام)،ج3،ص136
(4)علل الشرایع،ج1،ص122

 

منبع: درسنامه نقد و بررسی جریان احمد الحسن بصری، علی محمدی هوشیار