بازدیدها: 10
آمارهای حدودا ۸۵ درصدی حکایت از التزام قوی توکل به خدا و تقید بالای ایرانیان به معاد دارد و نشان می دهد هموطنان ایرانی کماکان دیندارند. البته این آمار به معنای التزام بالای ایرانیان به فقه و شریعت نیست.
نتایج پرسش از نحوه ارتباط با مراجع عظام تقلید و شیوه دریافت احکام فقهی حکایت از اعتماد بیش از نیمی از جامعه ایران به اسلام سنتی دارد.
طبق این پیمایش، هر چند غالب مردم عقاید دینی و زمینههای مذهبی خود را حفظ کرده اند (حدودا ۶۲ درصد)، اما بخش عمده آنان معتقد به جدایی عرصه دینی از عرصه سیاسی هستند (۷۲ درصد) و سکولاریسم بیش از آنکه تصور کنیم به ایران اسلامی نزدیک است. حدودا ۲۵ درصد ایرانیان به اسلام سیاسی ملتزمند.
بررسی نتایج محبت به اهل بیت ع، تلاوت قرآن، انجام نذر و توجه به زیارت، حج و اقامه نماز نشان از آمار تقید حدودا ۶۵ درصد از ایرانیان خبر می دهد.
کماکان باور مرجئی بودن و شبهه کج و معوج «دلت پاک باشه» با آمار حدودا ۶۰ درصد در جامعه ایران پررنگ است.
بررسی مقایسه ای و مساوی بودن آمار تمایل به عزیمت به حج و شرکت در زیارت اربعین بسیار امیدبخش است. در این رابطه نزدیک بودن آمار تلاوت قرآن و شرکت در هیئات مذهبی با آمار تقریبا مشابه، حاوی پیام های روشن و نشان از تلاش موفق متولیان ترویج قرآن در ایران اسلامی دارد.
پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان- بخش دینداری muslimna.ir
پانوشت:
۱. مرکز رصد فرهنگی کشور، وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد (https://ircud.ir) متولی انجام چنین نظرسنجی هایی است و به صورت چند سال یکبار این آمار منتشر می کند که نسخه اخیر پیمایش چهارم است.
۲. در جهان عرب مرکز البارومیتر العربی (https://www.arabbarometer.org/ar/) به صورت سالانه سه شاخصه «مداومت انجام نماز صبح، تلاوت روزانه قرآن و خوداظهاری تدین» را در بین شهروندان کشورهای جهان عرب انجام می دهد که پیمایش ایرانی با سنجش دوازده مؤلفه جامع تر است.
۳. عدم درج آمارهای میزان تدین مسلمانان ایرانی در بین نظرسنجی های جهان اسلام ملموس است. امیدواریم بخش بین الملل مرکز رصد فرهنگی ایران همگام و با مشارکت مراکز نظرسنجی های معتبر جهان اسلام، میزان دینداری ایرانیان را در میان نظرسنجی های مشهور جهان عرب در دستور کار خود قرار دهد.
انتهای پیام