باب و بهاء، پیامبران بی معجزه (بخش سوم)
بازدیدها: 10
باب و بهاء، پیامبران بی معجزه
بزرگان فرقه بهائیت، زمانی که با پرسش از معجزات علی محمد باب و میرزا حسینعلی بهاء مواجه می شوند، برای رهایی از پاسخ به این سؤال، نیاز است که به توجیه بی معجزه بودن پیامبران خود بپردازند. از این رو، یکی از دلایل عدم برخورداری باب و بهاء از معجزه را بی نتیجه بودن آن می دانند. بهائیان بر این عقده اند که خداوند متعال، تمایلی برای نشان دادن معجزه از طریق پیامبران خود ندارد. از این رو، کارهای مربوط به مخلوقات خویش را از طریق اسباب و ابزار مربوط به دنیا به انجام می رساند. دلیل این امر در نگاه بهائیان این است که اولاً بسیاری از کفار، حتی با مشاهده معجزه نیز ایمان نمی آوردند. ثانیاً معجزه تنها بر افرادی اثربخش است که در زمان پیامبر حاضر باشند، حال آن که بر افرادی که پس از آن پیامبر پا به این جهان می گذارند، تأثیری ندارد.
نقد شبهه اول: خداوند متعال تمایلی برای نشان دادن معجزه ندارد.
بهائیان بر این باورند که:
“خداوند، علیرغم توانایی مزبور، تمایلی به آوردن معجزات ظاهری ندارد و اراده فرموده است کارهای این جهان خاکی و مادی را بیشتر از طریق اسباب و وسایل و بر طبق قوانین مادی انجام دهد و این است سنت الهی“. (1)
پاسخ این که:
اگر حقیقتاً پروردگار متعال تمایلی برای خلق معجزه ندارد، علت این همه معجزاتی که در کتب الهی، از جمله قرآن مجید یافت می شود، چیست؟
به عنوان مثال، خداوند جل و اعلا درباره معجزات حضرت موسی (ع) می فرمایند:
“وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَىٰ تِسْعَ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ فَاسْأَلْ بَنِي إِسْرَائِيلَ إِذْ جَاءَهُمْ فَقَالَ لَهُ فِرْعَوْنُ إِنِّي لَأَظُنُّكَ يَا مُوسَىٰ مَسْحُورًا“. (اسراء، آیه 101)
“و همانا ما به موسی نه آیت روشن و معجز آشکار عطا کردیم، این حکایت را از بنی اسرائیل سؤال کن که موسی بر آن ها آمد، پس فرعون به او گفت: ای موسی، من تو را سحرزده (یا ساحر و سحر آموز) می پندارم“.
همچنین در رابطه با معجزات حضرت عیسی (ع) می آید:
“وَ رَسُولًا إِلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنِّي قَدْ جِئْتُكُمْ بِآيَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ أَنِّي أَخْلُقُ لَكُمْ مِنَ الطِّينِ كَهَيْئَةِ الطَّيْرِ فَأَنْفُخُ فِيهِ فَيَكُونُ طَيْرًا بِإِذْنِ اللَّهِ وَأُبْرِئُ الْأَكْمَهَ وَالْأَبْرَصَ وَأُحْيِي الْمَوْتَىٰ بِإِذْنِ اللَّهِ وَأُنَبِّئُكُمْ بِمَا تَأْكُلُونَ وَمَا تَدَّخِرُونَ فِي بُيُوتِكُمْ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَةً لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ“. (آل عمران، آیه 49)
“و او را به رسالت به سوی بنی اسرائیل فرستد که به آنان گوید: من از طرف خدا معجزی آورده ام. من از گل مجسمه مرغی ساخته و بر آن (نفس قدسی) بدمم تا به امر خدا مرغی گردد. و کور مادر زاد و مبتلای به پیسی را به امر خدا شفا دهم، و مردگان را به امر خدا زنده کنم. و به شما (از غیب) خبر دهم که در خانههاتان چه می خورید و چه ذخیره می کنید. این معجزات برای شما حجت و نشانه (حقانیت من) است اگر اهل ایمان هستید“.
در نهایت، در قرآن مجید در ارتباط با حضرت محمد (ص) نیز معجزاتی نقل می شود که به عنوان مهم ترین آن ها می توان به خود قرآن اشاره نمود:
“وَإِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِمَّا نَزَّلْنَا عَلَىٰ عَبْدِنَا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَادْعُوا شُهَدَاءَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ. فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا وَلَنْ تَفْعَلُوا فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ“. (بقره، آیات 23-24)
“و اگر شما را شکی است در قرآنی که بر بنده خود (محمد صلّی اللَه علیه و آله و سلّم) فرستادیم، پس بیاورید یک سوره مانند آن، و گواهان خود را بخوانید به جز خدا، اگر راست می گویید. و اگر این کار را نکردید و هرگز نتوانید کرد پس بپرهیزید از آتشی که هیزم آن مردم بدکار و سنگ های خارا است که (از قهر خدا) برای کافران مهیا شده است“.
در حقیقت، همین که هماوردی برای حتی یک آیه قرآن نیز وجود ندارد، یکی از معجزات الهی به شمار می رود.
به همین ترتیب، علاوه بر قرآن، در بسیاری از آیات تورات و انجیل نیز به معجزاتی از پیامبران الهی اشاره می شود. از این میان می توان آیاتی همچون ریزش تگرگ درشت (یوشع 11:10)، از حرکت ایستادن آفتاب و ماه (یوشع 10:4-12)، باز شدن آب رودخانه توسط ایلیای نبی (دوم پادشاهان 2: 8 و 11) و راه رفتن حضرت عیسی (ع) بر روی آب (متی 14: 25-27) را ذکر نمود.
ادامه دارد…
موضوعات مرتبط:
پی نوشت ها:
1) جزوه رفع شبهات (1388) شمسی، ویرایش دوم، ص 116.
2) همان.
منابع:
- کبیری سامانی، س.، ملک زاده، ع. (1391)، رجعت از دیدگاه شیعه و فرقه ضاله بهائیت، معرفت، سال بیست و یکم،شماره یکصد و هفتاد و هشتم، ص 109-124
- جزوه رفع شبهات (1388) شمسی، ویرایش دوم
- منطقی، ا. (1387)، بهائی گری؛ اصول و مبانی اعتقادی، معرفت، شماره یکصد و سی و سوم
- کریمی، م. (1385)، معجزات و کرامات پیامبر اعظم (صلی الله علیه وآله)، شماره یکصد و هشتم
- پرچم، ا. (1389)، بررسی و مطالعه گفتمان های تورات و انجیل و قرآن در معجزه پیامبران، الهیات تطبیقی علمی پژوهشی، سال اول، شماره اول، ص 21-36
زهرا کامکار