بحران هویت دینی در نسل جوان جدی گرفته نشده است

0

بازدیدها: 7

یک نویسنده و پژوهشگر میسیولوژی گفت: بحران هویت یکی از مباحث مهم در روانشناسی محسوب می‌شود؛ ولی به بحران هویت دینی در سنین نوجوانی و جوانی اصلاً توجه نشده و در نتیجه راهکارهای رفع آن نیز تعریف نشده است.

به گزارش فاران نیوز، سیدجعفر هاتف‌الحسینی، پژوهشگر میسیولوژی و طلبه درس خارج حوزه علمیه اصفهان است. وی هشت جلد کتاب در زمینه میسیولوژی تألیف کرده که در جشنواره علامه حلی کشوری، کتاب سطح چهار حوزه برگزیده شده و علاوه بر این، پژوهشگر حوزه تاریخ تبشیر، روانشناسی میسیولوژی و مدل‌های میسیولوژی تبلیغی است. وی در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان اظهار کرد: نسل جوان با بحران هویت مواجه است و برای پیدا کردن هویت خود در حال جست‌وجوست؛ بنابراین طبیعی است که بخواهد با تفکرات مختلف آشنا شود و راجع به همه آنها پرسش داشته باشد. وظیفه متخصصان دینی این است که اقتضای سن او را درک و از بیان مباحث غیرضروری اجتناب کنند. شاید رفتار دوستانه و صمیمی کمک بسزایی برای رفع بحران هویت دینی آنها باشد.

وی افزود: اولویت اصلی مباحث تخصصی کلامی نباید نوجوانان و جوانان باشند، چراکه هویت دینی آنها شکل نگرفته است و متخصص و صاحب‌نظر نیستند؛ پس مباحث باید متناسب با سن آنها بیان شود.

این پژوهشگر میسیولوژی تصریح کرد: بحران هویت یکی از مباحث مهم در روانشناسی محسوب می‌شود، ولی به بحران هویت دینی در سنین نوجوانی و جوانی اصلاً توجه نشده و در نتیجه راهکارهای رفع آن نیز تعریف نشده است. بحران هویت جزء لاینفک نوجوانی و جوانی به‌شمار می‌رود که در برخی شدت آن کم و در برخی دیگر بسیار زیاد است و باعث سردرگمی زیادی می‌شود.

وی ادامه داد: یکی از نکاتی که فرقه‌ها به هنگام جذب افراد برای شکل‌گیری هویت جدید فرقه‌ای از آن استفاده می‌کنند، این است که فرد جذب‌شده به فرقه بعد از گذراندن دوره‌ای آموزشی، به مدت چند هفته به تبلیغ برای فرقه می‌پردازد که باعث می‌شود خود را مبلغ آن بشناسد و به دنبال راهکارهایی برای تبلیغ بیشتر و بهتر فرقه باشد، بنابراین بعد از مدتی هویت جدید فرقه‌ای در او شکل می‌گیرد.

هاتف‌الحسینی با بیان اینکه صرف مباحث فکری انتزاعی خود زمینه‌ساز بحران هویت می‌شود، اضافه کرد: ورود نسل جوان و نوجوان به فعالیت‌های فرهنگی اسلامی موجب تثبیت هویت دینی خواهد بود؛ چرا که فرد خود را در فعالیت‌های دینی شریک می‌داند و علقه‌ای نسبت به دینش در او ایجاد می‌شود.

وی به اهمیت پاسخگویی به شبهات اشاره کرد و گفت: مخاطب‌شناسی نیز نکته مهمی است که گاهی اوقات از آن غافل می‌شویم. نسل نوجوان و جوان در سنی قرار دارند که مستعد بحران هویت دینی هستند و دینی را جست‌وجو می‌کنند که تا پایان عمر، نیازهای معنوی آنها را رفع کند؛ بنابراین باید به دنبال شکل‌دهی به هویت دینی نسل نوجوان و جوان باشیم.

این نویسنده و پژوهشگر میسیولوژی با بیان اینکه بحران هویت دینی در نسل نوجوان و جوان مسئله مهمی است که مغفول مانده، افزود: نوجوانان و جوانان بعد از بلوغ به دنبال شناخت خود هستند و اطرافیان می‌توانند کمک بسزایی به این شناخت هویتی داشته باشند. درک این بازه سنی و این نوع از بحران هویت، راهکارهایی در اختیار ما قرار می‌دهد. در پاسخگویی به شبهات باید اصل و چیستی دین خودمان بیان شود، نه چیستی فرق و ادیان دیگر. متأسفانه در روانشناسی بحران هویت دینی، مدل‌های درمانی و نیز مدلی برای رفتار صحیح پدر و مادر و استاد و معلم در مقابل نسل نوجوان و جوان بحران‌زده نداریم.

وی در پایان تأکید کرد: بحران هویت دینی موضوع مهمی است که درباره علل و روش‌های مواجهه صحیح با آن تحقیقات لازم انجام نشده و بیشتر مواجهه‌ها حالت تجربی دارد که غالباً اشتباهات تکراری بسیاری به دنبال داشته است. انتظار می‌رود روانشناسان دینی با پرداختن به این موضوع، علل این بحران هویت را موشکافی و در ادامه مدل‌های درمانی مربوط به آن را تدوین کنند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا