بازدیدها: 7
تعیلم و تعلم در بهائیت
بر اساس تعالیم بهاءالله، تعلیم و تربیت اجباری و حق هر کودکی است، و بر والدین اطفال، امری واجب می باشد. در صورتی که والدین نتوانند این کار را انجام دهند، تعلیم و تربیت به عهده بیت العدل خواهد بود.
بهائیان می گویند:
«تعليم و تربيت اطفال بايستي اجباري باشد نه اختياري و از طرفي عمومي است نه محدود به افراد معدود. اگر پدري در امر تعليم و تربيت فرزند خود غفلت ورزد حق پدري از او ساقط ميشود» و مرجعي پيش بيني شده که مخارج اين امر را از والدين مختلف گرفته و خود مجري اين اصل ميگردد.1
همچنين می گویند:
«اين اصول بايد در سراسر کره زمين بر اساس واحد باشد و وحدت تعليم و تربيت مسلما يکي از اساسي ترين اقدامات براي رسيدن به صلح عمومي و وحدت عالم انساني است… مدارس علوم بايد دبستان تربيت آداب اخلاق نورانيت و روحانيت باشند. اطفال بايستي طوري تربيت شوند که بتوانند مشقات را تحمل نمايند و در انجام امور مشکل عاجز نمانند.»2
سابقه تعلیم و تربیت در اسلام
بدون شک، سابقهی این تعلیم ، به سالها قبل از ساخت فرقهی بهائیت باز میگردد و نمیتوان آن را از ابداعات بهاءالله دانست.
ادیان، منشاء علم و حقیقت آموزی بودهاند. با مطالعه اسلام میتوان توصیه مؤکد درباره علم آموزی را در قرآن و احادیث مشاهده کرد. دین اسلام آنچنان بر یادگیری علم تاکید دارد، که این امر را واجب می داند.
به طوری که پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و السلم) فرمودهاند: «طلب علم بر هر مرد و زن واجب است.»3 همچنین می فرمایند: «به دنبال علم بروید اگرچه در چین باشد.»4
تعلیم و تربیت در غرب
بعد از قرون وسطی، در قرن 16 و 17 میلادی و پس از انقلاب صنعتی، کشورهای اروپایی به این نتیجه رسیدند که تعلیم و تربیت، یک اصل زیربنایی است.
سیستم آموزش اجباری مدرن که در آلمان شکل گرفت، از اواسط قرن هجده میلادی به مناطق دیگر نیز معرفی شد. بعضی از کشورهای غیر اروپایی و آمریکایی مانند ژاپن نیز، از اواسط قرن نوزده میلادی، تحصیل در مقطع دبستان را اجباری و الزامی اعلام کردند.
همه این موارد قبل از بشارت بهاءالله به تعلیم و تربیت اجباری و عمومی بوده است!
نکته آخر
باید از سران بهائيت پرسید: با توجه به پیشینه ای که ذکر شد، و اسلام و بعدها کشورهای اروپایی به این اصل اصرار داشتند و آن را اجرا کردند، چگونه ادعا می شود که ميرزا حسينعلي نوري (بهاءالله- مؤسس فرقه بهائیت) بشارت دهنده تعليم و تربيت اجباري و عمومی است؟! مگر اسلام قرنها قبل از جناب بهاء، به علم و دانش و معرفت تشویق نکرده است؟ «و يزكيهم و يعلمهم الكتاب و الحكمة» (سوره جمعه/آیه2)
آيا بشر تا آن موقع به اين موضوع پي نبرده بود و دنيا منتظر شد تا در 1279 هجري قمري آقاي حسين علي نوري چنين اصلي را ابداع و سفارش نمايند؟!
به نظر می رسد، مقصود بهائیان از آموزش و پرورش نمی تواند چیزی جز کاشتن بذر بهائیت و تبلیغ اندیشه های بهاءالله در قالب تعلیم و تربیت کودکان باشد. همانطور که امروزه این کار در کلاسهای کودکان بهائیان انجام می گیرد.