بازدیدها: 1
عید قربان، بزرگترین عید دو میلیارد مسلمان در سرتاسر جهان است. تقریبا تمام کشورهای اسلامی این روز را با جشن و شادی ویژه می گذرانند. یکی از به یادماندنی خاطرات کودکان از چاد در قعر آفریقا گرفته تا داغستان و از چین تا جاکارتا فستیوال های ویژه عید سعید قربان است.
به گزارش فاران نیوز، در جوامع چند فرهنگی، اجتماعات و جشنواره های عید الاضحی المبارک و تنوع نژادی فستیوال های این روز چهره ای خاص را بوجود آورده است و پیوند ناگسستنی از فرهنگ بومی با سنت های اسلامی و حتی دینی را به وجود آورده است.
برعکس این چهره نوستالوژیک در جهان اسلام، در ایران توجه به عید قربان کمرنگ است. ظاهرا در توافقی نانوشته تصریح شده که هیچ تلاشی برای برگزاری و خلاقیت در برپایی جشن عید قربان وجود نداشته باشد. عیدی بزرگی که دوشادوش عید فطر تنها حلقه وصل شیعیان ایرانی با نود درصد از جهان اسلام است، اصلا بازتاب و رنگ و لعابی در سرزمین ما ندارد.
دوربین های رسانه ملی هم بر روی اشکهای غلطان نسل Z و چهره های دختران و پسران جوان ظاهراً مدرن و باطناً معتقد در دعای عرفه زوم و خبر تشییع جنازه شهدای گمنام در این مراسم را پوشش می دهد. تبلیغات دهه مسلمیه که برخی جریانات مذهبی در چند سال اخیر آن را پررنگ کرده اند، بیشتر از فستیوال عید قربان دیده می شود. دهم ذی الحجه ای که خداوند سبحان آن را شأنیت عید دانسته، چندان به روز عید و شادمانی عیدانه در جامعه مذهبی و فرهنگ ایرانیان شیعه مسلمان نزدیک نیست!!!
ای کاش جریانهای مذهبی شیعی به جای مناسبت سازی و مناسک گرایی، بر روی خاطره سازی، مطرح کردن و خلاقیت در ترکیب جشن اسلامی قربان با باورهای سنتی ملی و مذهبی در این عید ویژه الهی چاره ای بیاندیشند. نقش نهادهای فرهنگی مانند صدا و سیما، سازمان تبلیغات، سازمانهای فرهنگی شهرداری ها و …در این فرهنگ سازی دوچندان است.
به عنوان نمونه، برگزاری نماز عید سعید قربان به امامت رهبر معظم انقلاب که همواره با اقبال گسترده مردم ایران روبه می شود و خیل انبوه جمعیت و مسئولین را به مصلی امام خمینی(ره) می کشاند، قطعا از پیام سالانه حج که از سوی رسانه های غربی- عربی سانسور می شود، کمتر نبود که بیشتر خواهد بود. کافی است به سرتیتر اخبار رسانه های جهان در این چند روز توجه کنید و پیامهای سیاسی منتشر شده از رهبران طالبان در عید قربان را با پیام رهبر انقلاب در کنگره حج را مقایسه کنید تا دریابید که بازتاب نماز عید قربان چه انعکاس کم نظیری در جهان اسلام دارد و چرا غفلت از این ظرفیت همگرایانه، خطایی راهبردی است.
با توجه به جایگاه ویژه سنت قربانی در همه ادیان باستان، ادیان ابراهیمی نباید چشم را از پاسداشت و اهتمام ویژه به این عید در راستای همگرایی با جهان ادیان، دنیای اسلام و حتی ادیان غیرابراهیمی بست. توجه کنیم که کم کاری در فرهنگ سازی جشن های عید قربان خطایی نابخشودنی است.
انتهای پیام
منبع: مسلمنا