بازدیدها: 2
دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان اعلام کرده است که از زمان تسلط گروه طالبان بر این کشور، خشونت علیه خبرنگاران به صورت بیسابقه افزایش یافته است.
به گزارش فاران نیوز، یوناما در اعلامیهای که به مناسبت روز جهانی معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران منتشر کرده، گفته است که پس از تسلط گروه طالبان 200 مورد خشونت و نقض حقوق بشری خبرنگاران را ثبت کرده است.
این نهاد گفته است که خبرنگاران افغانستان در خطر هستند و باید برای پایان دادن از مجازت جرایم علیه خبرنگاران همه باهم همکاری کند.
مرکز خبرنگاران افغانستان نیز با نشر بیانیهای به مناسبت این روز گفته است که عدالت در مورد اکثر خبرنگاران قربانی شده در افغانستان، تأمین نشده است.
این نهاد در بیانیه خود گفته است که در دو دهه گذشته 127 خبرنگار و کارمند رسانهای افغانستان بر اثر جنگ و حملات هدفمند کشته شدهاند.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که به دلیل حاکمیت فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، عدالت در مورد 90 درصد این جرایم تامین نشده است.
این نهاد گفته است که بر اساس بررسیهای آنها بین 24 مرداد سال 1400 خورشیدی تا 24 مرداد سال 1401 خورشیدی و تحت سلطه گروه طالبان، حداقل ۲۴۵ مورد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهها، شامل قتل، بازداشت، خشونت فیزیکی، تهدید و ارعاب و جراحت، رخ داده است. دست کم دو نفر از این افراد، جان خود را از دست دادهاند.
این نهد گفته است که حاکمیت فرهنگ معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران در افغانستان و همچنان تهدید و فشار روز افزون علیه کار آزاد رسانهای در کشور، اثرهای زیانباری بر جامعه و پیشرفت کشور برجا خواهد گذاشت.
خشونت و سرکوب خبرنگاران توسط طالبان
خبرنگاران در افغانستان همواره از سوی گروه طالبان تحت تهدید قرار داشتهاند و عامل قتل و کشتار بسیاری از خبرنگاران، این گروه است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بین المللی، گروه طالبان مسئول بیشترین خشونت علیه خبرنگاران در دو دهه گذشته بودهاند.
اما در بیش از یک سال گذشته که این گروه بر افغانستان حاکم بودهاند نیز خشونت علیه خبرنگاران را کنار نگذاشتهاند و بارها خبرنگاران را در خیابانها شلاق زدند و سرکوب کردند.
خشونت و سرکوب گروه طالبان باعث شده است که بسیاری از خبرنگاران افغانستان را ترک بکنند و شماری از خبرنگاران نیز که در کشور باقی ماندهاند، یا در خفا زندگی کنند و یا اینکه از ترس جان شان، نتوانند فعالیت آزاد خبرنگاری داشته باشند.
واقعیت این است که گروه طالبان نمیتوانند یک جامعه آزاد را برتابند و در تلاش این هستند که جامعه را بیشتر به سمت تک صدایی و تک جنسیتی سوق دهند.
در چنین حاکمیتی، آزادی بیان اولین قربانی است و خبرنگاران دیگر هیچگاه نمیتوانند که بدون ترس و هراس فعالیت کنند.
خبرنگاران در زندان
بر اساس گزارش بخش حقوق بشر سازمان ملل متحد، گروه طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، بارها اقدام به بازداشت های خودسرانه و زندانی کردن خبرنگاران کرده است.
هم اکنون نیز شماری از خبرنگاران در زندان گروه طالبان به سر میبرند، بدون اینکه جرم آنها مشخص باشد و یا به پروندههای آنها رسیدگی عادلانه شود.
از جمله این خبرنگاران، مرتضی کریمی است؛ خبرنگاری که به دلیل پوشش اعتراضات زنان در ولایت بلخ، از سوی نیروهای واحد انتحاری گروه طالبان بازداشت شد و مدتها از سرنوشت او کسی خبر نداشت.
گروه طالبان همچنین حسین کریمی، عمومی مرتضی کریمی را که در جستجوی او برآمد بوده، شب هنگام و به صورت مرموز به قتل رساندند.
مرکز خبرنگاران افغانستان گفته است که تحقیقات این نهاد نشان می دهد که دست کم ۱۳۰ مورد بازداشت موقت توام با خشونت و تهدید از یک تا چند ساعت و یا چند روز و چند ماه در یک سال حاکمیت گروه طالبان ثبت شده است.
بر اساس تحقیقات این نهاد، از جمله خبرنگاران بازداشتی، خالد قادری، مجری سابق رادیو نوروز در هرات به دلیل نشر دیدگاه انتقادیاش در مورد «امارت اسلامی» در شبکههای اجتماعی از سوی محکمه هرات به یک سال زندان محکوم شده است و از ۲۶ اسفند ۱۴۰۰ همچنان در زندان بسر میبرد.
میرزا حسنی، مسئول رادیو آفتاب در دایکندی نیز از جمله خبرنگارانی بود که پس از سپری کردن چهار ماه در زندان طالبان، حدود 15 روز قبل آزاد شد.
خشونت، سرکوب و بازداشتهای خودسرانه خبرنگاران و وضعیت محدودیت شدید بر فعالیت رسانهها از سوی گروه طالبان، باعث شده است که بیش از 90 درصد رسانههای آزاد افغانستان تعطیل شوند و یا در خطر تعطیلی قرار داشته باشند و اکثر خبرنگاران یا از کار خبرنگاری دست کشیدهاند و یا اینکه مجبور شدهاند کشور را ترک کنند.
اکنون افغانستان به کشوری تبدیل شده است که در آن نه از رسانههای آزاد خبری هست، نه خبرنگاران فعالیت آزادانه دارند و نه قانونی در مورد دسترسی به اطلاعات وجود دارد.
آزادی بیان که روزی بزرگترین افتخار دولت افغانستان به شمار میرفت، اکنون کاملا از بین رفته است و استبداد طالبانی هر روز صداهای بیشتری را در سراسر افغانستان خاموش میسازد.
انتهای پیام
منبع: شفقنا