بازدیدها: 1
از جمله مسائلی که از منظر وهابیت با کتاب اختلاف وجود دارد، مسئله تعامل با دشمن است. مسلمانان با توجه به آیات قرآن معتقد هستند که نمی توان با کفار حربی معامله کرد، چرا که تقویت آنان محسوب می شود، ولیکن وهابیت با تمسک به ولاء و براء که در کتاب نواقض دهگانه خود آورده اند، بسیاری از تعاملات مسلمانان را موالات کفار پنداشته و سایرین را بر این اساس تکفیر می کنند. این در حالی است که وهابیت نه تنها با کفار بلکه با کافران حربی هم چون اسرائیل نیز ارتباط دارند. عملی که بنا بر اجماع همه مسلمانان نامشروع و حرام است.
دشمنی و عداوت ريشه دار و پايان ناپذير يهوديان با اسلام و مسلمانان، حقيقتی است كه هر تلاشی برای انكار و يا كتمان نمودن آن، بی نتيجه است، چنان که قرآن نیز این ماهیت و حقیقت را برای یهود معرفی کرده است.[1] به یقین در شرایط کنونى، شناخت دقیق «اسرائیل» به دلیل خطراتى که متوجه اسلام و مسلمانان نموده، ضرورتى انکارناپذیر است.
ولیکن وهابیت و آل سعود مانند بسیاری از اختلافات و تفرّداتی که در حوزه فقه و عقیده با قرآن و جامعه مسلمین دارند، این بار نیز در این مسئله، مسیری بر خلاف مسیر جامعه ی اسلامی و اجماع مسلمانان اختیار کرده اند، و نه تنها معامله با آن ها را جایز می دانند، بلکه در عمل نیز با دشمنانی هم چون اسرائیل رابطه تجاری برقرار کرده اند، با نگاهی به آیات قرآن و مبانی خودشان به نقد دیدگاه آن ها پرداخته می شود.
قرآن و تعامل با دشمن
قرآن مجید به عنوان آخرین وحى الهى، و به منظور هدايت بشریّت، پرده از حقیقت یهود را برای همگان برداشته، و ماهیت اصلى و واقعى آن ها را نشان داده است. از نگاه آیات قرآن، نماد حقیقى یهود خطر و تهدیدى مهم براى پیامبران و رسولان و هم چنین جوامع مسلمان قلمداد مىشود؛ به عنوان نمونه خداوند در آیه 82 از سوره مبارکه مائده، یهودیان و مشرکان را دشمنترین افراد نسبت به مؤمنین ذکر کرده است، چنان که می فرماید:
«لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِینَ آمَنُوا الْیَهُودَ وَالَّذِینَ أَشْرَکُوا … »؛ «به يقين از ميان مردم، يهود و مشركان را سرسختترين دشمن نسبت به مؤمنان خواهى يافت؛»
بر اساس این آیه شریفه دشمنترین دشمنان، یهودیان و مشرکان نسبت به مؤمنین هستند. این مسئله به خوبی در مضمون آیات دیگر نیز وجود دارد، چنان که طبق آیه شریفه 70 سوره مائده، هر زمان پیامبرى دستورى بر خلاف تمایلات و هوى و هوسهاى یهودیان مىآورد، آن ها به شدید ترین مبارزه علیه او دست مى زدند، جمعى را تکذیب مىکردند و جمعى را که یا نمى توانستند تکذیب کنند و یا نمى توانستند از نفوذشان نیز جلوگیرى کنند، به قتل مىرساندند.
بنابر آیات مذکور، و با توجه به وضعیتی که علی الخصوص اسرائیل امروزه در برابر ظلم به مردم فلسطین دارد، هرگونه تعامل با آن ها موجب به رسمیت شناختن آن ها می باشد و خواه ناخواه، سبب ابقاء، کمک و تقویت آن ها خواهد بود.
با نگاهی به دیگر آیات قرآن کریم، می توان حرمت معامله با دشمنی هم چون یهود را در صورت تقویت آنها یا تضعیف مسلمانان به وضوح از آن استفاده کرد، به عنوان نمونه از آیه 141 سوره نساء، قاعده «نفی سبیل از کفّار» از آن استفاده می شود، چنان که آمده است:
« … وَ لَنْ يَجْعَلَ اللهُ لِلْكافِرينَ عَلَى الْمُؤْمِنينَ سَبيلاً »؛ « و خداوند هرگز راهى براى تسلّط كافران بر مؤمنان قرار نداده است»
بنابر مفاد آیه فوق، هر گونه تعامل که موجب تسلیط کفار و دشمنان بر مسلمانان شود، حرام است. از آن جایی که هر گونه همکاری با اسرائیل ملازم با بقاء آن ها است، و این امر ملازم با در خطر قرار گرفتن جان، مال، و ناموس مردم مسلمان فلسطین و سلطه ی بیش از پیش اسرائیل می باشد، بدیهی است که هر گونه همکاری با اسرائیل باعث تسلیط آن ها بر مردم فلسطین می شود. در ادامه (ذیل تناقض در سخنان وهابیت) ذکر خواهد شد که وهابیت تقویت کفار را نه تنها حرام، بلکه موجب کفر فاعل آن می دانند.
تناقض در سخنان وهابیت
تناقض در سخنان وهابیت را می توان به تناقض ایدئولوژیک و عملی تقسیم کرد، که در ذیل به آن ها اشاره می شود.
تناقض ایدئولوژیک
چنان که ذکر گردید وهابیان از طرفی در فتاوای خود به جواز معامله کردن با کافر حربی تصریح کرده اند، ولیکن از سوی دیگر با تمسک به ولاء و براء که در کتاب نواقض دهگانه خود آورده اند، بسیاری از تعاملات مسلمانان را موالات کفار پنداشته و سایرین را بر این اساس تکفیر می کنند.
علماء وهابيت در فرق بین میان موالات و تولی گفته اند، که موالات خدمت کردن به کفار ، ولیکن تولی حمایت از آن هاست که مصداق کفر است. [2]
این در حالی است که گزاره هایی از عالمان وهابی در فضای مجازی رصد می شود، که ضمن صحه گذاشتن بر جنایات اسرائیل، به حمایت دشمنانی هم چون یهود (اسرائیل) در برابر مسلمانان فلسطین حکایت می کند. به عنوان نمونه؛ عالم وهابی حرکت جنبش حماس را حرکتی شرّ ذکر می کند!
یا عبدالعزیز آل شیخ مفتی اعظم عربستان نیز فتوا داده است که جنگ با اسرائیل یا کشتن یهودیان در مسجد الاقصی شرعا جایز نیست و حماس تروریسم است. به نقل از سایت خبری الجزیره، ایوب قرا، وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی از عبدالعزیز آل الشیخ، مفتی عربستان که فتوای حرام بودن قتل یهود را صادر کرده بود، قدردانی کرد. این سایت به نقل از ایوب قرا نوشت: وی ازمفتی سعودی، آل الشیخ به دلیل فتوا به حرمت قتل یهود در تاریخ 22 آبان 96 تشکر کرد و حماس را ازگروهای تروریستی و به ضرر مردم فلسطین دانست وگفت می توان با ارتش اسرائیل برای نابودی حزب الله همکاری کرد برای همین از مفتی عربستان میخواهم به اسرائیل بیاید تا از او استقبال گرم و احترام نماییم.[3]
و یا «سلیمان الرحیلی» مفتی دیگر سعودی در توجیه ممنوعیت راهپیمایی حمایت از فلسطین بیان می کند راهپیمایی از این جهت که موجب اختلاط زن و مرد نامحرم و توهین به دیگران و متهم کردن آنان به خیانت می شود، هیچ خیر و نفعی در آن نیست و جایز نیست، به جای راهپیمایی، برای پیروزی مردم فلسطین بسیار دعا کنید! [4]
هم چنین به گزارش «مبلغ»- حساب توییتری «ناشط قطیفی» در شبکه اجتماعی ایکس با اشاره به ممنوعیت حمایت از فلسطین نوشت: «دولت عربستان از برگزاری تظاهرات در حمایت از مردم فلسطین در قطیف ممانعت کرد.»
آیا این سخنان مظاهرت و حمایت از کفار نیست؟ همان چیزی که وهابیت بر اساس آن بسیاری را تکفیر کرده است.
تناقض عملی
تناقض عملی نیز در سخنان وهابیت وجود دارد. چرا که آن ها در فتاوای خود اقامه ی حد هم چون قتل را نسبت به کفار حربی لازم می دانند اما ظلم بیشتر از آن را ممنوع می دانند.[5] آنان در این راستا به آیه 190 از سوره بقره تمسک می کنند، که می فرماید:
« وَقَاتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلا تَعْتَدُوا إِنَّ أللهَ لا يُحِبُّ الْمُعْتَدينَ »؛ « و در راه خدا با كسانى كه با شما مىجنگند، نبرد كنيد؛ و از حد تجاوز نكنيد، كه خدا متجاوزان را دوست ندارد.
این در حالی است که وهابیان امروزه نسبت به جریان فلسطین و در مقابل اسرائیل سکوت اختیار کرده اند، و ضمن صحه گذاشتن بر جنایات اسرائیل، به راحتی از کنار آن عبور کردند.
وهابیان نه تنها با کافران حربی هم چون اسرائیل ارتباط تجاری دارند، بلکه فراتر از معامله ظاهری پیش رفته اند. رسمیت دادن آل سعود به حضور خاخام یهودی در عربستان و آزادی وی در تبلیغ و تحریک صهیونیست ها در جنگ با فلسطین از مواردی است که حاکی از روابط دوستانه آن ها با اسرائیل است. به ویژه اینکه وی با پوشیدن لباس نظامی موضع خود را در قبال جنگ علیه فلسطین علنی کرده و عربستان سعودی هیچ موضعی علیه او اتخاذ نکرده است. اخیرا «یعقوب هرتسوگ، خاخام ارشد سعودی» در ویدئویی که داخل یک واحد نظامی در اسرائیل ضبط شده به سربازان اشغالگر توصیه کرد تا به جنایات خود در نوار غزه ادامه دهند. «هرتسوگ» که خود را «خاخام اعظم عربستان سعودی» و «نخستین خاخام ریاض» معرفی میکند، در این ویدئو با لباس نظامی در حال موعظه و ایجاد انگیزه برای سربازان رژیم اشغالگر قدس است. این ویدئو موجب واکنش تند کاربران سعودی در فضای مجازی شد.
علاوه بر مسائل فوق، حضور پایگاه های نظامی آمریکا در عربستان نشانه دیگری از حمایت دشمنان دارد.
این مسئله در حالی است که عربستان همواره خودش را داعیه دار ریاست و سیادت کشورهای اسلامی می داند، و در نشست کشورهای اسلامی میزبان آنان می باشد اما عمل آنها بر خلاف دستورات اسلامی است. آن ها عملی که به اجماع همه مسلمانان نامشروع و حرام است و به عقیده خودشان موجب شرک است را تا به امروز انجام داده اند.
نتیجه
با توجه به آیات قرآن، تعامل با دشمن حربی مورد نهی قرار گرفته است. از این رو مسلمانان معتقد هستند هر گاه معامله سبب تقویت کفار حربی شود، معامله با آن ها حرام خواهد بود ، ولیکن وهابیت در این زمینه گرفتار تناقض ایدئولوژی و عملی شده اند، چرا که در سخنان خود از طرفی تمسک به ولاء و براء دارند، ولی در عمل با کافران حربی هم چون اسرائیل ارتباطی دوستانه و در شرف عادی سازی روابط دارند. از طرفی نیز در مقام عمل نه تنها وهابیت بر علیه اسرائیل تلاشی نکرده است بلکه از اتخاذ موضعی نافع نیز استنکاف می کند.
[1] – سوره مائده، آیه 82.
[2] – «ولكن من العلماء من فرق بينهما فخصَّ الموالاة بتقديم الخدمات للكفار حفاوة بهم وإكراماً والتولي بنصرتهم على المسلمين، وأن الموالاة كبيرة، والتولي ردة كما تقدم، فالواجب على المسلمين أن يبغضوا الكافرين وأن يعادوهم في الله، وأن يجاهدوهم بالله ولإعلاء كلمة الله»؛
https://ar.islamway.net/fatwa/9329
[3] – B2n.ir/w32693
[4] – https://www.aparat.com/v/wC0JH
[5] – https://almunajjid.com/courses/lessons/354
انتهای پیام
منبع: الوهابیه