بازدیدها: 15
روند نفوذ تصوف به غرب طی دهههای اخیر با رشدی فزاینده همراه بوده است و باید اذعان داشت امروزه تصوف در غرب به مرحلهای از فراگیری رسیده که هدف برخی در تبدیل آن به مفهومی جانشمول تا حد زیادی به تحقق پیوستهاست.
به گزارش فاران نیوز، روند نفوذ تصوف به غرب طی دهههای اخیر با رشدی فزاینده همراه بوده است و باید اذعان داشت امروزه تصوف در غرب به مرحلهای از فراگیری رسیده که هدف برخی در تبدیل آن به مفهومی جانشمول تا حد زیادی به تحقق پیوستهاست. در سالهای اخیر، گرویدن گروه قابل توجهی از نویسندگان، متفکران و هنرمندان اروپایی به تصوف همچنان ادامه داشته و تفکر صوفیانه بسیار مورد توجه میباشد و هر ساله کنفرانسهای متعددی در این خصوص برگزار میگردد. در خصوص عوامل مؤثر در اشاعهی صوفیگری در دنیای غرب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ترجمه متون تصوف در محیطهای مطالعاتی و دانشگاهی
ترجمه متون صوفیان با ترجمه اشعار فارسی که بخش اعظم آنها آکنده از مفاهیم عرفانی است، شروع شد و با ترجمه سایر متون کهن ادامه یافت. این ترجمهها باعث شد شاعران غربی، همچون گوته و والتویتمن، درصدد جستجو و کشف مضامین عرفانی شرقی در آثار آنها برآیند.(۱)
استعمار سیاسی
این پدیده، زمینههای تعامل میان غربیان با فرهنگ و آموزههای اعتقادی شرق را فراهم آورد. پس از اشغال جوامع مسلمان توسط فرانسه، انگلیس و دیگر قدرتهای اروپایی، محققان اروپایی و کارگزاران مستعمرات، به این موضوعات علاقمند شدند. با گسترش صنعت چاپ در اروپا و پس از آن در خاورمیانه، امکان انتشار و اشاعه متون صوفیه به زبانهای رایج در کشورهای اسلامی و ترجمههای اروپایی آن بیشتر شد.(۲)
مهاجرت مسلمانان به غرب به ویژه در نیمه سده اخیر
مهاجرت مسلمانان و مخصوصا برخی سران طریقتهای صوفیه به غرب در آشنایی و گسترش تصوف در غرب نقش بهسزایی داشته است. به عنوان مثال از رهبران تصوف غرب، عنایتخان چشتی است. وی را اولین استاد صوفی میدانند که از شرق به غرب وارد شد. او به کشورهای مختلف غربی مانند فرانسه، انگلیس و آمریکا سفر کرد و با تشکیل طریقت صوفیانه خاص، پیروان بسیاری در غرب یافت.(۳)
۱. ویکی فقه، دانشنامه جهان اسلام، مقاله تصوف اسلامی در غرب، شماره ۳۵۸۹.
۲. همان
۳. سیدمهدی طاهری، تصوف در دنیای غرب، نشریه پویشهای منطقهای، زمستان ۱۳۸۷.
انتهای پیام
منبع: روشنگر مدیا