ملا حسینقلی همدانی، عارف صابر

0

بازدیدها: 6

 

ملا حسینقلی همدانی را باید نقطه عطفی در تاریخ رویکرد معنوی و عرفانی در حوزه‌های علمیه به شمار آورد که تأثیر بسزایی بر سالکان و شکل‌دهی به تربیت معنوی نهاد.

به گزارش فاران نیوز، ملا حسینقلی همدانی را باید نقطه عطفی در تاریخ رویکرد معنوی و عرفانی در حوزه‌های علمیه به شمار آورد که تأثیر بسزایی بر سالکان و شکل‌دهی به تربیت معنوی نهاد.

شیوه سلوک ملاحسینقلی مبتنی بر معرفت نفس، التزام به مراقبه و اهتمام ورزیدن در مراتب پنج گانه آن است¹؛ اولین مرحله سلوکی که همواره مورد تأکید بسیار وی بوده، ادای واجبات شرعی و پرهیز از محرمات است. می‌توان گفت، نخستین قدم نزد ملاحسینقلی ، مهم‌ترین گام بوده و شاخص‌ترین مؤلف سلوکی وی را باید حفظ حدود شریعت دانست.

وی در دومین مرحله به سالک توصیه می‌کند که هر کاری را تنها برای رضای خدا انجام دهد. در مرحله سوم باید خدا را پیوسته ناظر بر خود بداند و در مرحله چهارم باید به نفی خواطر بپردازد تا غیر حق را از ذهن بزداید.

حکیم همدانی در عین تربیت معنوی، مقابله با انحرافات را نیز رسالت خود می‌دانست. در همین راستا با جریان صوفی گری که تحت عنوان عرفان و سیر و سلوک از جاده مستقیم شریعت، منحرف شده بود به مقابله ایستاد؛ زیرا به زعم او کوچک‌ترین لغزش و انحراف از صراط مستقیم شرع، دوری از حضرت حق را به دنبال خواهد داشت.

۱. سیدمحمدحسین حسینی تهرانی، رساله لب‌اللباب ، جلد ۱، صفحه

انتهای پیام

منبع: روشنگر