نظر احمد بصری درباره صدور حدیث وصیت
بازدیدها: 3
بررسی صدور حدیث وصیت
گزارشی درباره ماجرای وصیت رسول خدا در کتاب الغیبه شیخ طوسی آمده است که عدد اوصیا را 24 تن معرفی کرده است. احمد بصری مدعی یمانی، به این حدیث که سند و دلالت ضعیفی دارد استناد کرده و ادعا می کند وصی سیزدهم می باشد. وی درباره صدور حدیث وصیت کتاب شیخ طوسی گفته است:
1- چرا احمد بصری از اصطلاحات علم درایه استفاده می کند؟
2- قرائن صحت و تواتر معنوی در اخبار آحاد راهی ندارد
3- بررسی سندی احادیث اعتقادی، شرط لازم است، اما کافی نیست
4- برای اثبات اصول اعتقادی، تواتر لفظی لازم است
5- متن کامل حدیث موسوم به وصیت تواتر معنوی ندارد
پی نوشت:
(1) الوصیة المقدسة الکتاب العاصم من الضلال، احمد الحسن، ص4
(2) احمد بصری علم رجال را بدعت و ساخته دست علمای شیعه دانسته و آن را علم اهل بیت(علیهم السلام) نمی داند. (الوصیة المقدسة الکتاب العاصم من الضلال، ص7)
(3) البته برخی جمال الدین احمد بن طاوس حلی(م673 هـ.ق) و خی دیگر قطبالدین راوندی(م573 هـ.ق) نویسنده رساله «فی بیان احوال احادیث اصحابنا» را نخستین اثر شیعه در درایة الحدیث دانستهاند.
(4) احادیثی که راویان آن در تمامی طبقات، به حدّ تواتر نرسیده باشد را خبر آحاد نامیدهاند. خبر واحد به تنهایی مفید علم نیست، بلکه به انضمام قراین دیگری میتوان حجّیت آن را ثابت نمود. از این رو اگر روایتی در چندین طبقه به مرز تواتر رسیده ولی در یک طبقه، به مرز تواتر نرسیده باشد، واجد شرایط تواتر نبوده، خبر واحد به حساب میآید. (علم الدرایة المقارن، دکتر سید رضا مؤدب، ص40)
(5) تواتر معنوی آن است، که یک مطلب با الفاظ گوناگون تا حدی نقل شده و موجب یقین شود که احتمال کذب در آن راه نداشته باشد؛ مانند شجاعت علی(علیه السلام) به نحوی که تمامی راویان، شجاعت او را نقل کردهاند؛ اگر چه عبارات آنها مختلف است.
منبع: درسنامه نقد و بررسی جریان احمد الحسن بصری، علی محمدی هوشیار، انتشارات تولی، 1397