نقش پولس در حذف شریعت دین مسیحیت (بخش اول)
بازدیدها: 34
نقش پولس در حذف شریعت دین مسیحیت
پولس از چنان جایگاه برجسته ای برخوردار است که به تعبیر جان ناس، مؤسس دوم مسیحیت نام می گیرد. نقش پولس در حذف شریعت دین مسیحیت، بسیار پر رنگ به نظر می رسد. به طور کلی، پولس و مسئله شریعت، یکی از مهم ترین مباحث مرتبط با شناخت آیین مسیحیت است.
برخی بر این باورند که پولس، ناقض شریعت است و برخی دیگر او را عارف دانسته و در نتیجه، رویکرد او در این حوزه را نگاهی عارفانه تلقی می کنند. لازم است برای ارائه تصویر بهتر از نقش وی در حذف شریعت، سخنان او مورد بررسی قرار گیرد.
پولس کیست؟
برای بررسی نقش پولس در حذف شریعت دین مسیحیت، ضروری است ابتدا نگاهی کوتاه به سابقه دینی این مبلغ شهیر مسیحی داشته باشیم.
پولس، فردی فریسی و از یهودیان اهل طرسوس بود.
خود را از سبط بنیامین می داند که در روز هشتم، مختون شد. پیش از گرویدن به مسیحیت، شائول نام داشت. اما پس از ایمان آوردن به مسیح، نام پولس را بر خود می گذارد که ترجمه یونانی واژه شائول، به معنای کوچک است.
در دوران جوانی، مدتی در بیت المقدس سکنی گزید. در همان زمان بود که به تحصیل کتاب مقدس و عقاید یهود، نزد علمای دین پرداخت.
نام پولس در کتاب مقدس، اول بار در ماجرای شهادت استیفان مسیحی، بیان می شود. در حقیقت، پولس از جمله افرادی بود که در آزار و شکنجه استیفان، دست داشت. پس از شهادت وی، پولس با کسب اجازه از مجمع یهودیان اورشلیم، بار سفر بست و برای آزار و دستگیری نو ایمانان مسیحی رهسپار دمشق شد.
در همین مسیر است که به ادعای خود وی، مکاشفه ای بر او رخ می دهد و در این مکاشفه، به دیدار مسیح (ع) نائل می شود:
“سولس [پولس] هنوز تهدید و قتل بر شاگردان خداوند همی دمید و نزد رئیس کهنه آمد و از او نامه ها خواست به سوی کنایسی که در دمشق بود، تا اگر کسی را از اهل طریقت، خواه مرد و خواه زن بیابد، ایشان را بند نهاده به اورشلیم بیاورد. و در اثنای راه، چون نزدیک به دمشق رسید، ناگاه نوری در آسمان دور او درخشید، و به زمین افتاده، آوازی شنید که بدو گفت: ای شائول، برای چه بر من جفا می کنی؟ گفت: خداوندا، تو کیستی؟ خداوند گفت: من آن عیسی هستم که تو بدو جفا می کنی. لیکن برخاسته و به شهر برو که آن جا به تو گفته می شود [که] چه باید کرد”. (اعمال رسولان 6-1: 9)
شریعت در دین یهود
اهمیت نقش پولس در حذف شریعت دین مسیحیت در آن هنگام هویدا می شود که جایگاه آن در دین یهود مورد بررسی قرار گیرد و آشکار گردد.
در باور یهودیان، پس از هبوط انسان به سبب ارتکاب گناه اولیه، خداوند، شریعت را به واسطه عهدی که با قوم بنی اسرائیل بست، به آن ها عنایت فرمود. این عهد پس از پیمان الهی با حضرت ابراهیم (ع) و نوح (ع)، مهم ترین پیمان خداوند با موسی (ع) به شمار می آید که در کوه سینا رقم خورد. به واسطه همین پیمان است که یهوه با قوم بنی اسرائیل عهد می بندد که:
در صورت اطاعت از فرامینش، آن ها را از زیر یوغ فراعنه نجات دهد و در آینده نیز شکوه و جلال و ریاست بر جهان را به آن ها اعطا نماید.
بنابراین، در نگاه یهود، شریعت از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و عمل به آن، سعادت را به همراه خواهد داشت.
پولس و دین یهود
توجه به این نکته ضروری است که پولس، علیرغم گرویدن به دین مسیح، هیچ گاه قوم یهود را رها نکرد. در حقیقت، او همچنان خود را فریسی می خواند:
“روز هشتم مختون شده و از قبیله بنی اسرائیل، از سبط بنیامین، عبرانی از عبرانیان، از جهت شریعت، فریسی…”. (فیلیپیان 3:5)
این در حالی است که در هیچ کجای عهد جدید، پولس، خود را مسیحی نمی خواند. شاید بتوان گفت، دلیل این امر آن است که او نیز همچون دیگر گروندگان به مسیح، مسیحیت را دینی نوین نمی دانست. بدین معنا که مسیحیت را به عنوان آیینی در ادامه راه دین یهود تلقی می نمود.
در حقیقت، به نظر می رسد که پیوستن پولس به مسیحیت، تحولی است که در یک دین به وقوع پیوست و در اصل خود، عبور از دین جسمانی به دین روحانی بود.
ادامه دارد…
موضوعات مرتبط:
نقش پولس در حذف شریعت دین مسیحیت (بخش دوم)
منابع:
- خاصه خان، بابک، پولس و شریعت، دو فصلنامه علمی-پژوهشی پژوهشنامه ادیان، سال هشتم، شماره شانزدهم، پاییز و زمستان 1393، ص 48-67
- D., Paul and the Pharisaic Tradition, Journal for the study of the New Testament, Vol 11(36), 75-94