بازدیدها: 7
چرا امامزادگان در خط مقدم جنگ فرهنگی هستند؟ چرا شبکههای معاند با شبههپراکنی به دنبال تخریب این قطبهای معنوی هستند؟ در این نوشتار، اهداف شوم دشمن در تخریب جایگاه امامزادگان و پاسخ به سوالات و شبهات رایج درباره امامزادگان را بخوانید.
تهاجم فرهنگی دشمن و نقش مراکز فرهنگی در مقابله با آن
به گزارش فاران نیوز، یکی از مهمترین زمینههای تهاجم دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران، حوزه فرهنگ بوده است. در این راستا، مراکز و نهادهای مسئول امور فرهنگی، بهویژه بقاع متبرکه امامزادگان، همواره مورد توجه ویژه دشمنان قرار گرفتهاند. مقام معظم رهبری (مدظله العالی) بارها بر جایگاه رفیع امامزادگان بهعنوان «قطبهای معنوی و فرهنگی کشور» تأکید کردهاند. این اماکن نهتنها پایگاههای عبادت و زیارت، بلکه کانونهای هویتساز و فرهنگآفرین در جامعه اسلامی محسوب میشوند.
اهداف شوم دشمن در تخریب جایگاه امامزادگان
در سالهای اخیر، یکی از برنامههای محوری دشمنان، «تضعیف و تخریب جایگاه امامزادگان» در میان مردم بوده است. آنها دریافتهاند که برای رسیدن به اهداف استعماری خود، باید باورها و اعتقادات مردم را مورد هدف قرار دهند. از این رو، با ایجاد شبهات و تحریفات تاریخی، سعی در بیاعتبار کردن این مکانهای مقدس داشتهاند.
محبت مردم ایران به امامزادگان و سوءاستفاده دشمن
ایرانیها امامزادهها را با آغوش باز پذیرفتند. رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در این باره میفرمایند:
«ما کسانی بودیم که اهلبیت را زودتر از خیلیهای دیگر شناختیم؛ ما کسانی بودیم که در راه گسترش اسلام این همه تلاش کردیم؛ ما کسانی بودیم که مظلومان اهلبیت را که در خانههای خود -یعنی مدینه و مکه و کوفه- امان نداشتند، در آغوش خود پذیرفتیم. شما ببینید چقدر امامزاده در ایران هستند! این امامزادهها کی هستند؟ اینها که ایرانی نبودند. اینها کسانیاند که به ایران آمدند و ایرانیها با آغوش باز اینها را پذیرفتند؛ حتی گاهی برای اینها جنگیدند و در راه اینها تلاش کردند.»(1)
مردم ایران همواره علقه عمیق و احترام ویژهای نسبت به امامزادگان و سادات داشتهاند. این محبت ریشه در عقاید شیعی و ارادت به خاندان پیامبر (صلّی الله علیه و آله) دارد. اما متأسفانه، در سالهای اخیر، شبکههای معاند خارجی، بهویژه رسانههای وابسته به جریانهای تکفیری و وهابی، با انتشار شبهات و مطالب تحریفشده، تلاش کردهاند تا این باورهای اصیل را خدشهدار کنند. آنها از ابزارهای روانی و رسانهای استفاده میکنند تا با تردیدافکنی در اصالت تاریخی و معنوی امامزادگان، اعتماد عمومی را سست نمایند.
ضرورت هوشیاری و تقویت بنیانهای فرهنگی
در چنین شرایطی، وظیفه نهادهای فرهنگی و دینی است که با افزایش آگاهیهای عمومی و ارائه مستندات تاریخی و دینی، در برابر این توطئههای دشمنان ایستادگی کنند. همچنین، مردم باید با بصیرت و آگاهی، در دام این شبهات نیفتند و همچون گذشته، حافظ ارزشهای دینی و فرهنگی خود باشند.
پاسخ به پرسشها و شبهات رایج پیرامون امامزادگان
چرا امامزادگان در خط مقدم جنگ فرهنگی هستند؟ چرا شبکههای معاند با شبههپراکنی به دنبال تخریب این قطبهای معنوی هستند؟ در ادامه این نوشتار، به رایج ترین پرسشها و شبهات مطرح شده پیرامون امامزادگان (علیهم السلام) به زبانی ساده پاسخ خواهیم داد.(2)
پرسش 1: دلیل اسامی عجیب برخی از امامزادهها چیست؟
پاسخ: مردم در مناطق مختلف کشور گویش ها و لهجه های متفاوتی دارند. اگر در جایی دیدید اسمی عجیب و غربیب برای یک امامزاده می گویند، معنیاش بی اعتباری آن امامزاده نیست. بلکه این اسامی به دلیل همان گویشها، جغرافیا و آداب و رسوم است. مثل امامزادهای به اسم «محمد» در شهرستان نور که به «بی جن» معروف است چرا که مردم اعتقاد داشتهاند در حریم آن امامزاده جنی وجود ندارد و پس از مدتی گویش مردم «ج» را به «ژ» تغییر دادو ان امامزاده معروف شد به «بیژن»
پرسش 2: در مقابل مطالب دروغی که در فضای مجازی منتشر میشود چه باید کرد؟
پاسخ: فضای مجازی پر است از مطالب راست و دروغ! گاهی از روی غفلت، ما هم می شویم ابزار دست دروغگویان و هرچه به دستمان میرسد منتشر میکنیم و برای این و آن ارسال.
ماجرای آن کارگردان معروف سینما که گفتند برای ساخت فیلمش امامزادهای ساخته و بعد اوقاف آمده گفته این امامزادهای معتبر است!!! و البته دروغ بود! خودش هم مصاحبهای کرد و گفت: «هیچ امامزادهای برای هیچ کدام از فیلمهایش نساخته و دشمنان از اسمش سوءاستفاده کردهاند.»
اما چه فایده… عدهای هنوز در حال نشر این دروغ هستند. بدون اطلاع… بدون دقت!
پرسش 3: چرا امامزادگان به ایران آمدند؟
پاسخ: در گذشتههای دور، خصوصاً در زمان خلافت بنی امیه، فرزندان رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) در امنیت نبودند؟ چرا؟ صرفا به خاطر داشتن نسبت فامیلی با اهل بیت (علیهم السلام) کشته میشدند! به همین راحتی! چه باید میکردند؟ پناه آوردند به جایی که امنیت داشت. ایران!
و اینجا به دلیل وجود مردم علاقهمند به اهل بیت (علیهم السلام) جایی امنتر از عراق و حجاز بود، عدهای از آنها هم به درخواست مردم ایران برای تبلیغ دین راهی سرزمین ما شدند و عدهای دیگر هم وقتی امام رضا (علیه السلام) آمد، به خاطر ایشان آمدند. اینها فقط بخشی از دلایل وجود امامزادگان در ایران است.
پرسش 4: پولهایی که به ضریح امامزادگان ریخته میشود کجا هزینه میشود؟
پاسخ: پولهایی که داخل ضریح امامزادگان ریخته میشود یا به دفتر نذورات داده میشود، برای خود امامزاده هزینه میشود. برای توسعه، عمران و آبادانی امامزاده، برای انجام فعالیتهای فرهنگی در این مکان مقدس، و …
حریم پاک فرزندان رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) توسط خود ما مردم اداره میشود. هیج چیز مخفیای وجود ندارد. همه چیز شفاف است، معتمدان یک محله و بزرگانش میشوند گروهی به اسم «هیات امناء امامزاده»، آنها هستند که امامزاده را مدیریت میکنند. مدیریت این مکانها حکومتی نیست، مردمی است. یعنی دقیقا افرادی از جنس من و شما.
پرسش 5: ماجرای ساخت این امامزادههای جدید چیست؟
پاسخ: ساختمان امامزادگان معمولا مکانهایی قدیمی ساز و کوچک هستند، به گونهای که بسیاری از مردم نمیتوانند به راحتی زیارت کنند و در سختی و فشار و عذاب هستند.
اینجاست که بنای قبلی امامزدها با حفظ موازین قانونی و شرعی تخریب میشود تا بنایی جدید برای این فرزندان رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) ساخته شود. دشمنان هم خوب بلدند چه کنند! تصویر و عکس و فیلم میگیرند از ساخت امامزاده و جوری وانمود میکنند که اینجا چیزی نبوده و دارد امامزاده جدید ساخته میشود! «بازسازی» را ساخت جدید جلوه میدهند!
پرسش 6: چه فرقی بین آداب زیارت امامزاده و امام است؟
پاسخ: فرقی میان حرم امامزاده و امام نیست. آداب زیارت همان است. حضور در این حرمها فرصتی است برای زلالی روح و جان.
صدایمان را پایین میآوریم در این حرمها به احترام، چادری به سر میکنیم به ادب حضور، نماز میخوانیم و کتاب خدا را و دعاهایی که پیامبر و امامان (علیهم السلام) برای ما به یادگار گذاشتهاند. هر کاری و هر چیزی آداب دارد و رسم. طبق آدابش رفتار کنیم. آداب زیارت مثل نقش گنج است. اگر میگوید ده قدم جلوتر گنج است، یازده قدم برویم، به گنج نمی رسیم.
پرسش 7: چرا بعد از انقلاب امامزادهها بیشتر شدهاند؟
پاسخ: قبل از انقلاب دقت و اهتمامی نسبت به امامزادگان و بقاع متبرکه وجود نداشت، به همین دلیل بسیاری از این مکانهای مقدس ناشناخته باقی مانده بودند.
بعد از انقلاب و با تشکیل «سازمان اوقاف و امور خیریه» مجموعهای از کارشناسان بر روی امامزداگان و بقاع متبرکه تحقیق کردند، اماکن نامعتبر را از بین بردند و اماکن کمتر شناخته شده را به عموم مردم معرفی کردند. پس بعد از انقلاب امامزادگان بیشتر نشدهاند، فقط به آنها بیشتر از قبل اهمیت داده شده و به مردم بهتر از گذشته معرفی شدهاند.
پرسش 8: چرا در کشورهای دیگر امامزادهها نیست؟
پاسخ: وجود امامزادگان فقط مختص به ایران نیست. عدهای به دروغ این را مطرح میکنند تا با اعتقادات ما بازی کنند! امامزادگان در عربستان، عراق و سوریه و بسیاری از کشورهای دیگر نیز وجود دارد، تنها تفاوت در این است که در برخی حکومتها اهمیت به فرزندان رسول خدا (صلّی الله علیه و آله) داده نمیشود که هیچ! دشمنی هم میکنند، برای همین قبور آنها ناشناخته و گمنام است.
پرسش 9: وظیفه ما در قبال امامزادگان چیست؟
پاسخ: امامان و امامزادگان بزرگترین دارایی زندگیشان را برای ما هزینه کردهاند. عمر و حیاتشان را. لحظه لحظههایشان را گذاشتند برای هدایت و رساندن معارف دین به ما…
جبران کنیم این هزینهها را با معرفی آنها، با پاسخگویی شبهههای دشمنان آنها، با اندک داراییهایمان… میتوانیم هر کداممان به اندازه وسع و توانمان چیزی وقف کنیم برایشان. روزی که رفتیم، ثمره و پاداشش را خدا میدهد. مودت یعنی محبت عملی و یکی از راههای نشان دادن محبت عملی ما به آنها همین است.
پرسش 10: آیا همه امامزادهها شجرهنامه دارند؟
پاسخ: تاریخ گواهی میدهد که در دورههایی امامزادگان، همواره از سوی حاکمان در سختی و عذاب بودهاند و به دلیل داشتن امنیت نسبتشان را به کسی نمیگفتهاند. به همین دلیلی برخی امامزادگان شجرهنامه دقیق ندارند.
میدانیم افراد معتبر و مهمی بودهاند، مردم به آنها در طول تاریخ اهمیت دادهاند و این محبت نسل به نسل به ما رسیده است، اما این که دقیقا نسبتشان از کدام مسیر به امام معصوم علیه السلام میرسد، به صورت دقیق مشخص نیست. این دلیلی بر عدم اعتبار آنها نیست. «شجرهنامه» یکی از راههای اعتبار امامزاده است. «تاریخ»، «نقلهای مردمی معتبر» و … نیز از دلایل اعتبار هستند.
پرسش 11: چرا باید همه امامزادگان را گرامی بداریم؟
پاسخ: هر کدام از امامزادگان دارای کرامت و فضای معنوی ویژهای هستند. هر کدام خاصیت و فایدهای خاص دارند. مثالشان به میوهها میماند که با وجود داشتن خاصیت در یکی از آنها، ما دیگری را رها نمیکنیم. اگر سیب خاصیت دارد، دلیل نمیشود انگور و پرتغال و سایر میوهها را رها کنیم. هر کدام برای خودشان خاصیت دارند منحصر به فرد.
وجود امامزادگان برای ما نعمت است، در هر گوشهای از کشور که باشند، نقطه امیدی هستند برای مردم و نقطهای برای رهایی از بیچارگی نفس و رفتن به سمت خدا و معنویت.
جمعبندی و نتیجهگیری با ارائه راهکارهای فرهنگی
خلاصه تحلیل وضعیت
تهاجم فرهنگی دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران، بهویژه در حوزه اعتقادات مذهبی، یکی از جدیترین تهدیدهای نظام است. در این میان، امامزادگان (علیهم السلام) بهعنوان قطبهای معنوی و فرهنگی کشور، همواره مورد هجمه قرار گرفتهاند. دشمن با ابزارهای رسانهای، شبههافکنی و تحریف تاریخ، تلاش کرده تا جایگاه این اماکن مقدس را در باورهای عمومی تضعیف کند.
راهکارهای مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن
برای حفظ و تقویت جایگاه امامزادگان و مقابله با شبهات، راهکارهای زیر پیشنهاد میشود:
۱. تقویت فعالیتهای تبلیغی و آموزشی
– تولید محتوای مستند و جذاب (کتاب، فیلم، پادکست) درباره تاریخچه و کرامات امامزادگان.
– برگزاری جلسات پرسش و پاسخ در مساجد، دانشگاهها و فضای مجازی برای رفع شبهات.
– استفاده از ظرفیت روحانیون و مبلغان برای تبیین جایگاه امامزادگان در اسلام.
۲. بهرهگیری از فضای مجازی و رسانههای نوین
– راهاندازی کمپینهای مردمی برای معرفی امامزادگان و پاسخ به شبهات.
– تشکیل تیمهای رصد رسانهای برای شناسایی و پاسخ سریع به مطالب تحریفشده.
– استفاده از شبکههای اجتماعی پرمخاطب (تلگرام، اینستاگرام، ایکس) برای انتشار محتوای صحیح.
۳. شفافسازی و مردمیسازی مدیریت بقاع متبرکه
– افزایش نظارت مردمی بر نحوه هزینهکرد نذورات و فعالیتهای فرهنگی امامزادگان.
– گزارشدهی دورهای از عملکرد هیئتهای امنای امامزادگان به مردم.
– حضور فعالتر خیرین در بازسازی و توسعه اماکن متبرکه.
۴. تقویت پژوهشهای تاریخی و دینی
– حمایت از تحقیقات دانشگاهی درباره سیر مهاجرت امامزادگان به ایران.
– تدوین بانک اطلاعاتی جامع از شجرهنامهها و مستندات تاریخی مربوط به امامزادگان.
– همکاری با مراکز حوزوی و علمی برای پاسخگویی نظاممند به شبهات.
۵. ترویج فرهنگ زیارت و احترام به امامزادگان
– برنامهریزی برای اردوهای زیارتی ویژه نسل جوان.
– معرفی آداب زیارت به زبان ساده و جذاب برای عموم مردم.
– تأکید بر نقش امامزادگان در وحدت ملی و هویت اسلامی ایران.
نتیجهگیری نهایی
امامزادگان بهعنوان میراث معنوی و فرهنگی ایران اسلامی، همواره کانون مبارزه بین حق و باطل بودهاند. دشمنان با تحریف تاریخ و شبههپرازی، قصد تضعیف ایمان مردم را دارند، اما با هوشیاری، بصیرت و برنامهریزی فرهنگی میتوان این توطئهها را خنثی کرد. مردم، نهادهای فرهنگی و رسانهها باید دستبهدست هم دهند تا از این سنگرهای معنوی پاسداری شود.
امامزادگان عظیم الشأن، در حقیقت حلقههای وصل ما به ائمه اطهار (سلام الله علیهم) هستند؛ حفظ این حلقهها، یعنی حفظ اسلام ناب محمدی (صلّی الله علیه و آله) و هویت اصیل ایرانی-اسلامی.
با اجرای این راهکارها، میتوانیم ضمن خنثیسازی توطئههای دشمن، جایگاه امامزادگان (علیهم السلام) را بهعنوان قطبهای معنوی و فرهنگی کشور بیش از پیش تقویت کنیم.
پینوشتها:
1. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در تاریخ ۱۳۸۳/۱۲/۵
2. بخش پاسخ به شبهات این نوشتار، برگرفته از متن مجموعه پوستر نمایشگاهی “دانههای تسبیح” است که در سال 1397 ه.ش توسط سازمان اوقاف و امور خیریه چاپ و منتشر شده است. جهت مشاهده و دانلود کیفیت و اندازه اصلی این مجموعه پوستر، به لینک ذیل مراجعه نمایید: مجموعه پوستر دانه های تسبیح
انتهای پیام
منبع: راسخون