چگونه «ابو ابراهیم القرشی» گروه تروریستی داعش را رهبری کرد؟

گروه تروریستی داعش
0

بازدیدها: 3

حمله اخیر گروه تروریستی داعش به زندان الصناعه (بزرگترین زندان عناصر داعش در جهان) در منطقه غویران استان حسکه سوریه یکی از بزرگترین حملات گروه تروریستی داعش از زمان شکست این گروه در عراق و سوریه و چند روز پیش از هلاکت ابو ابراهیم القرشی، سرکرده داعش به شمار می‌رود.

به نقل از العربی الجدید، جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا عنوان کرد که القرشی سرکرده گروه تروریستی داعش در شامگاه چهارشنبه_پنجشنبه در عملیات هلی‌برن نیروهای ائتلاف بین المللی در شمال ادلب به هلاکت رسیده است. وی در چندین عملیات در جهان از جمله زندان الصناعه در شمال شرق سوریه نظارت داشته است.

ابو ابراهیم القرشی در ۱۹۷۶ میلادی در منطقه تلعفر در ۷۰ کیلومتری موصل در خانواده‌ای ترکمان متولد شد. این یک مورد استثنایی است که عضوی غیر عرب به سطح سرکردگان بلندپایه گروه تروریستی داعش ارتقا پیدا کند. به طوری که سازمان ملل متحد پیش‌تر احتمال داده بود که این انتخاب موقتی است.

القرشی در دانشکده علوم اسلامی موصل تحصیل کرده و در زمان رژیم صدام افسر ارتش عراق بود. او پس از سال ۲۰۰۳ به عضویت القاعده درآمده بود.

وی سمت فرستاده دینی و قانونی القاعده را پیدا کرد و در سال ۲۰۰۴ توسط آمریکایی ها بازداشت شد و به زندان بوکا افتاد. آنجا با ابوبکر البغدادی آشنا شد و بعدها این دو آزاد شدند. وقتی البغدادی در سال ۲۰۱۰ رئیس شاخه عراق القاعده شد، ابو ابراهیم القرشی نیز در کنارش بود. سپس آنها از القاعده جدا شدند و «دولت اسلامی عراق و سوریه» یا همان گروه تروریستی داعش را تأسیس کردند.

در سال ۲۰۱۴ وی با همه وجود در جنگی که به سقوط موصل انجامید حضور یافت. خشونتی که در این جنگ نشان داد او را به چهره مورد اعتماد شدید میان سران داعش در تبدیل کرد.

جنگ چریکی (پارتیزانی)

از زمانی که القرشی به جای البغدادی رهبری گروه تروریستی داعش را برعهده گرفت دست به جنگ پارتیزانی علیه نیروهای دولتی سوریه در صحرای این کشور از امتداد شهر السخنه در شرق استان حمص تا شهر البوکمال در شرق استان دیروزور زده است. اما داعش در تعامل با نیروهای ارتش ملی (مخالفان دولت سوریه) در مناطق سپر فرات، شاخه زیتون و سرچشمه صلح در شمال این کشور از روش بمب گذاری در جاده‌ها و خودروهای بمب‌گذاری شده استفاده می‌کرد. عناصر داعش همچنین در برخورد با نیروهای دموکراتیک کرد سوریه (قسد) در استان حسکه، رقه و دیرالزور و هیئت تحریر شام (جبهه النصره پیشین) در ادلب در شمال غرب سوریه علاوه بر استفاده از بمب گذاری ها از روش چریکی بهره بردند. با این هدف که زمان دستیابی به غنایم از طریق سیاست مرکز گرایی مدنظر القرشی به ساماندهی ساختار داعش بپردازند.

هماهنگی برای ایجاد مرکز گرایی در داعش

«عباس شریفه» پژوهشگر مرکز «جسور» که به صورت تخصصی درباره گروه‌های اسلامی فعالیت دارد درباره تغییر سیاست داعش در زمان رهبری القرشی بیان کرد: ابراهیم الهاشمی القرشی زیاد از سیاست داعش فاصله نگرفت و به پیشبرد راهبرد شکستن دیوارها (آزادسازی اسیران) که از زمان ابوبکر البغدادی وجود داشت ادامه داد و عملیات زندان الصناعه در غویران در همین رویکرد قابل تفسیر است.

شریفه ادامه داد: معتقدم القرشی توانست سطح هماهنگی میان شاخه های داعش در مناطق مختلف را افزایش دهد. به طوری که می‌بینیم این شاخه های تروریستی به صورت موازی در چندین منطقه به‌شکلی هماهنگ دست به عملیات می‌زنند که نشانگر ارتقای سطح هماهنگی و بسنده نکردن به مدیریت غیر مرکز گرای داعش است.

وی افزود: القریشی به تقوی تمرکزگرایی تمایل داشت. اما نتوانست کاملاً این هدف را تحقق بخشد، تنها گام هایی در این زمینه برداشت.

این متخصص گروه‌های تندروی اسلامی اشاره کرد: القرشی با هیچ یک از دشمنانش از در صلح وارد نشد. او علیه رقبا و دشمنان خود، چه علیه نیروهای دولتی سوریه در صحرای این کشور یا گروههای مخالف و هیئت تحریر الشام عملیات‌هایی اجرا کرد.

الشریفه در ادامه تاکید کرد: القرشی کاملاً از رسانه‌ها دوری می کرد و در دوره وی پیام ها و اطلاعیه های داعش کاهش یافت و بر عکس زمان البغدادی که به دادن پیام ها و اطلاعیه تمایل زیادی داشت.

وی اظهار کرد: القرشی گروه تروریستی داعش را از طریق جنگ پارتیزانی و عملیات بزن در رو با استفاده از گروه های کم تعداد و غیر متمرکز مدیریت کرد. او به کاروان‌های دشمنان حمله می‌کرد و تلاش داشت تا داعش را از طریق برخی عملیات‌ها که طی آن سلاح، سوخت و تجهیزات به غنیمت می گرفت ترمیم کند.

داعش به دنبال بازیابی توان خود است

این پژوهشگر سوری در ادامه گفت: ائتلاف بین المللی در مرحله اخیر افزایش فعالیت گروه تروریستی داعش را ملاحظه کرد. به طوری که طی چند هفته اخیر علاوه بر عملیات‌های متعدد در مناطق مختلف عراق، سه عملیات در ژانویه گذشته علیه گروههای مخالف دولت سوریه در دو منطقه سپر فرات و شاخه زیتون انجام داد. در این میان عملیات زندان الصناعه هم بزرگترین عملیات داعش از زمان سقوط مواضع خود در باغوز به شمار می رود.

وی تصریح کرد: در آخرین گزارش که به شورای امنیت ارائه شده است، شمار عناصر داعش در سوریه و عراق حدود ۱۰ هزار نفر برآورد شده است که رقم بزرگی است و این تعداد در سال گذشته کمتر از این بود.

این پژوهشگر گروه‌های افراطی اسلامی ادامه داد: گروه تروریستی داعش می داند که به دلیل قدرت هوایی ائتلاف بین‌المللی و روسیه نمی‌تواند منطقه جغرافیایی را به چنگ آورده و حفظ کند. لذا همواره تلاش می کند تا سیاست بزن در رو را اجرایی کند تا هدف حمله قرار نگیرد.

وی در خاتمه گفت: گروه تروریستی داعش پیشتر جنگ با هواپیما را آزموده و تجربه خسارتها و تلفات انسانی سنگین را چشیده است. اکنون به نظر می رسد از آن درس گرفته و نمی‌خواهد منطقه‌ای را به تسلط خود درآورد. داعش خواهان تحقق جهاد نکایت (خسته و فرسوده کردن دشمنان)، ویران کردن دیوارهای زندان و آزاد سازی عناصر خود، تشویش اذهان، سازماندهی و بازیابی اعتماد به نفس نیروهای خود است. اینها مهم‌ترین اهداف کنونی داعش است. اما این بدان معنا نیست که تسلط بر اراضی کاملاً بعید و خارج از سیاست‌های این گروه است.

انتهای پیام

منبع: شفقنا