بازدیدها: 7
در سال ۱۳۹۸ در شورای عالی انقلاب فرهنگی در دولت دوازدهم، ششم فروردین به عنوان روز تولد زرتشت پیامبر ثبت شد. نکته جالب توجه این است که زرتشت یکی از اختلافی ترین چهرههای تاریخ است که زمان تولد و مکان پیامبری وی به درستی مشخص نیست به نحوی حتی برخی از زرتشتیان بدان اذعان نمودهاند.
به گزارش فاران نیوز، با توجه به اینکه زمان و مکان زرتشت برای خود زرتشتیان مشخص نیست، پس شورای عالی انقلاب فرهنگی بر چه اساس و معیاری زرتشت را پیامبر دانستند؟!
رد پیامبری زرتشت در روایات شیعه
در ادامه به رد پیامبری زرتشت در برخی از روایات معصومین و فرهیختگان ایرانی و مبهم بودن تولد وی نزد پژوهشگران و زرتشتیان نگاهی میاندازیم.
امام صادق علیه السلام فرمود: زرتشت با زمزمه (کلامی نامفهوم و دور از ذهن و کاملا مخالف حق) نزد ایشان آمد وادعای نبوت کرد. گروهی بدو ایمان آوردند و گروهی منکرش شده او را از شهر رانده و بیرون کردند و در همانجا خوراک درندگان صحرا شد.(۱)
در حدیثی که به ذکرسوال های شخصی زندیق ازامام صادق علیه السلام پرداخته است یکی ازسوال ها چنین مطرح شده است : مرا ازاحوال مجوسیان آگاه ساز که آیا خداوند پیامبری را به سوی آنها مبعوث گردانده است؟ امام فرمود: هیچ امتی نبوده مگر آنکه نذیر و بیم دهنده ای درمیان آنها حضور داشته و پیامبری با در دست داشتن کتابی ازجانب خداوند به سوی آنها فرستاده شده است. پس او را انکار کرده و کتابش را نپذیرفته اند. زندیق گفت: پبامبر مجوسیان چه کسی بوده است؟ پس آیا آن پیامبر زرتشت بوده است؟ امام فرمود: زرتشت باشعله ای آتش فروزان نزد مجوسیان آمد وادعای نبوت کرد. پس گروهی از آنها به وی ایمان آوردند و گروهی دیگر انکارش کردند و او را اخراج نمودند آنگاه حیوانات درنده دربیابانی دورافتاده او را خوردند.(۲)
مأمون که میخواست از شُکوه امام رضا-علیهالسلام- بکاهد، بزرگترین دانشمندان مکتبهای مختلف در آن عصر را در مجلسی دعوت کرد و سپس از امام رضا-علیهالسلام- دعوت به عمل آورد تا با حضور در آن مجلس به مناظره با آنان بپردازد. امام پس از حضور، با یکایک آنها به مباحثه پرداختند، تا نوبت به بزرگ زرتشتیان رسید و او را به گفتوگو دعوت کردند.
امام از او پرسیدند: به چه دلیل گمان میکنید زرتشت نبی است؟
بزرگ زرتشتیان: او چیزهایى براى ما آورده که پیش از او کسى نیاورده بود. ما او را ندیدهایم، ولى از پدران ما به ما رسیده که او چیزهایى را براى ما حلال کرده که دیگران نکردهاند. از این جهت، ما پیرو او شدیم.
امام: آیا از راه اخبار پیشینیان، نبوّت او براى شما ثابت شده است؟
بزرگ زرتشتیان: آرى.
امام: امتهای دیگر نیز اخباری در مورد نبوت پیامبران و موسی و عیسى و محمد دارند. پس چرا همانگونه که با اخبار به نبوت زرتشت معترفید، در مورد دیگر پیامبران اعتراف نمیکنید؟
بزرگ زرتشتیان، دیگر نتوانست چیزى بگوید!
امام، خطاب به حاضران فرمود: اگر در میان شما کسى هست که مخالف اسلام است، بدون اینکه شرم کند، هر چه مىخواهد، سؤال کند…
همانطور که مشاهده کردید، در مناظرهی امام رضا-علیهالسلام- با زرتشتیان، ایشان دقیقاً روی پیامبری زرتشت دست میگذارند و موبدان زرتشتی شکست میخورند و نمیتوانند دلیلی برای پیامبری زرتشتی اقامه کنند!
لازم به ذکر است امام در مناظره با مسیحیت و یهود در مورد پیامبری حضرت موسی و عیسی از طرف مقابل چنين سؤالی نپرسیدهاند.
نظر فرهیختگان ایرانی درباره دین زرتشتی
ابن سینا منتقد سرسخت زرتشتی گری بود. ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا مشهور به (شیخ الرئیس بوعلی سینا) دانشمند نامدار ایرانی در قرن4-5 هجری،در دفاع از اسلام و رد زرتشتی گری،مقالات و مباحثی دارد. ابوعلی سینا در یکی از آثار خود به صراحت دین زرتشتی را «حاوی تعالیم فاسد» و «خالی از تاییدات آسمانی» می داند (فسادها .خلوها عن التایید السماوی) و می نویسد : «آنان در تمجید و تعظیم آتش راه مبالغه در پیش گرفتند و آتش را شایسته تقدیس و تسبیح دانسته اند.».(۴)
ابوریحان بیرونی (352-427 هجری) در کتاب مشهور خود «الآثار الباقیة عن القرون الخالیة» زرتشت را مدعی دروغین پیامبری نامید که برخی از مردم فریب او را خوردند. او در فصل هشتم کتاب، با عنوان «گفتاری در تاریخ مدعیان دروغین پیامبری و امتهایی که فریب آنان را خوردند» پس از بودا و برخی دیگر، نام زرتشت را آورده و به صراحت او را متنبّی (مدعی دروغین پیامبری) و زرتشتیان را امّتی مخدوع (فریب خورده) مینامد.(۵)
اعتراف زرتشتیان به نامعلوم بودن زمان و مکان زرتشت
وقتی موبدان زرتشتی اعتراف میکنند که زمان و مکان زرتشت را نمیدانند چگونه باید ششم فروردین را روز تولد زرتشت بدانیم؟
موبد اردشیر آذرگشسب به صراحت در این باره اعتراف مینماید: «باید اعتراف نماییم که ما هنوز بتاریخ درست ظهور زرتشت دسترسی نداریم و نمیتوانیم به طور قطع بگوییم این پیامبر باستانی در چه قرنی ادعای پیامبری نموده است زیرا اقوال نویسندگانی که از دوره باستان تا به حال قلمفرسایی نمودهاند و سنوات داده شده از سوی آنها برای آشو زرتشت به قدری مختلف است و با هم چنان فاصله دارند که سازش میان آنها به هیچ روی امکان پذیر نیست.»(۶)
دیدگاه پژوهشگران نسبت به تولد زرتشت
هاشم رضی از معروفترین محققان زرتشتی در کتاب «گاهشماری و جشنهای ایران باستان» تولد زرتشت در منابع زرتشتیان را یک آیین نهچندان کهن دانسته و آن را مربوط به نوشته های دوران اخیر میداند.
پروفسور مری بوریس پژوهشگر معروف زرتشتی نیز ششم فروردین را همان قدر غیرحقیقی میداند که تاریخ ۲۵ دسامبر برای تولد حضرت مسیح.(۷)
ثبت روزی در تاریخ به عنوان تولد شخصی که هم پیامبری و هم زمان و مکان تولد وی سراسر ابهام است، توسط شورای عالی فرهنگی جای تامل بسیار دارد.
۱_ متن وترجمه احتجاج/طبرسی/ص234 جلد2
۲_ بحارالانوار جلد14/علامه مجلسی/ص 612
۳_ عیون اخبار الرضا
۴_ ابوعلی سینا،رسائل ابن سینا،ص42.
ابوعلی سینا، الأضحوية في المعاد، ص 106.
۵_ ابوريحان بيرونى، الآثار الباقية عن القرون الخالية، ص293-299
۶_ موبد اردشیر آذرگشسب، کتاب مذهبی و آداب زرتشتیان، تالیف: صفحه ۱۶
۷_ مری بویس، زرتشتیان باورها و آداب دینی آنها، ترجمه ع.بهرامی، تهران: نشر ققنوس، 1391 (ویراست دوم)، ص 214.
انتهای پیام