تحریف در دعای عرفه، توسط صوفیه 

0

بازدیدها: 7

آیت الله شبیری زنجانی حفظه‌الله: شناخت متن حديث و اینکه از عبارات يك متن بتوان آن را به معصوم علیه السلام استناد داد، كار بسیار مشكلى است و شخصى مثل مرحوم مجلسى مى‏‌تواند در اين ميدان اظهار نظر كند. 

آقاى خمينى چون با عرفان سروكار داشت و مضامين ذيل دعاى عرفه را بلند و والا يافته بود، معتقد بود كه اين ذیل حتماً از حضرت سيدالشهداء علیه السلام است… 

ولى بعداً معلوم شد كه اين ذيل از منشآت ابن عطاءالله‏ اسكندرانى از بزرگان صوفيه در قرن هفتم و اوائل قرن هشتم است كه شروح بسيارى بر كتابش نوشته‌اند. اين را مرحوم جلال همايى در مولوى‏ نامه‌اش (٢/١٨) تذكّر داده است. 

مرحوم مجلسى در بحارالأنوار (٩٥/٢٢٧) تصريح كرده است كه اين عبارات از امامان نيست و با نوشته‌هاى صوفيه مسانخ است.

البته علامه مجلسى اطلاع نداشت كه قائل اين عبارات كيست، ولى آن را از صوفیه مى‏‌دانست.»

📚 جرعه‌ای از دریا، ٣/٢٥٦

در دعای عرفه

علامه مجلسی رحمه‌الله بعد از نقل دعای عرفه می‌نویسد:

أقول قد أورد الکفعمی ره أیضا هذا الدعاء فی البلد الأمین و ابن طاوس فی مصباح الزائر: کما سبق ذکرهما و لکن لیس فی آخره فیهما بقدر ورق تقریبا و هو من قوله إلهی أنا الفقیر فی غنای إلی آخر هذا الدعاء و کذا لم یوجد هذه الورقة فی بعض النسخ العتیقة من الإقبال أیضا و عبارات هذه الورقة- لا تلائم سیاق أدعیة السادة المعصومین أیضا و إنما هی علی وفق مذاق الصوفیة و لذلک قد مال بعض الأفاضل إلی کون هذه الورقة من مزیدات بعض مشایخ الصوفیة و من إلحاقاته و إدخالاته.

 این دعا را مرحوم کفعمی در «بلدالامین» و سید بن طاووس در «مصباح‌الزائر» نقل کرده‌اند، اما در هیچ یک از آنها و نسخهٔ قدیمی «اقبال‌الأعمال» فقرات آخرِ دعا يعنی از قسمت «إلهی أنا الفقير في غنای» تا آخر دعا وجود ندارد! و این فرازها مطابق با ادعیه ائمه معصومین علیهم السلام نیست، و بیشتر به ذوق و سلیقه صوفیان نزدیک است، از این روی، برخی از بزرگان برآنند که این یک ورق از الحاقات صوفیه است و از امامان معصوم نیست.

📚 بحار الأنوار، ط – بيروت، ٩٥/٢٢٧

اینجاست که قدر و منزلت عالِم دین و خباثت و خیانت صوفیه روشن می‌گردد. صوفیان در زمینه جعل و تحریف روایات، سابقه زیادی دارند و به همین مورد ختم نمی‌شود.

انتهای پیام