بازدیدها: 3
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا شب گذشته اعلام کرد که ایمنالظواهری، رهبر شبکه القاعده در حمله پهبادهای آمریکایی در کابل کشته شده است.
به گزارش فاران نیوز، مقامات آمریکایی گفتهاند که ایمن الظواهری، رهبر القاعده را از یک سال به اینسو تحت نظر داشتند و او به تازگی برای دیدار از خانوادهاش به منطقه دیپلمات نشین کابل رفته بود که هدف قرار گرفت و کشته شد.
آمریکا ایمن الظواهری را به دست داشتن در حملات گسترده علیه این کشور، از جمله حمله یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱، متهم میکند و میگویند با کشته شدن او «عدالت اجرا شده است.»
بعد از حملات یازدهم سپتامبر در آمریکا، ایمنالظواهری در لیست بزرگترین تروریستان تحت تعقیب آمریکا قرار گرفت و این کشور برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری یا قتل او شود، ۲۵ میلیون دلار جایزه تعیین کرده بود.
گروه طالبان با شبکه تروریستی القاعده رابطه دوامدار و نزدیک داشته است، چنانکه سازمان ملل متحد گفته بود که ایمنالظواهری با ملا هبتالله، رهبر طالبان بعد از به قدرت رسیدن این گروه در افغانستان، تجدید بیعت کرده است و آنها روابط نزدیکی باهم دارند.
طالبان اما، همواره ارتباط با القاعده را رد کردهاند و گفتهاند که به گروههای دیگر تروریستی اجازه استفاده از خاک افغانستان را نمیدهند.
حالا، با کشته شدن ایمنالظواهری در محله دیپلمات نشین «شیرپور» در کابل، روشن شد که آنها به رهبر القاعده پناهگاه امن فراهم کرده بودند و احتمالا سایر اعضای ارشد القاعده نیز در افغانستان، پناهگاه امن داشته باشند.
طالبان در دور اول حاکمیت خود در افغانستان (۱۹۹۶_ ۲۰۰۱) نیز به رهبران القاعده پناهگاه امن در فراهم کرده بودند.
بعد از حملات یازدهم سپتامبر، طالبان حاضر نشدند که اسامه بنلادن، رهبر پیشین القاعده را به آمریکا تسلیم کنند و در نتیجه آمریکا به افغانستان حمله کرد و حکومت طالبان را سقوط داد.
بعد از آن نیز گروههای مختلف تروریستی در مناطق تحت کنترل طالبان پناهگاه امن داشتند و در حملاتی که آنها در همکاری با طالبان انجام دادهاند، هزاران شهروند افغانستان کشته شدند.
کشته شدن ایمن الظواهری و دو سناریو
طالبان بر اساس توافقنامه دوحه که در سال ۲۰۲۰ با آمریکا امضا کردند و منجر به سقوط حکومت پیشین افغانستان شد، تعهد کرده بودند که به گروههای تروریستی اجازه استفاده از خاک افغانستان علیه منافع آمریکا و متحدانش را نمیدهد.
حالا، کشته شدن ایمن الظواهری توسط پهبادهای آمریکایی در افغانستانِ زیر کنترل طالبان، شک و گمانهای زیادی را در مورد یک بازی بزرگ بر سرنوشت افغانستان و مردمش، ایجاد کرده است.
یکی از سناریوها این است که طالبان برای تداوم حکومت شان در افغانستان، دستیابی به مشروعیت و دریافت کمکهای بینالمللی، مخفیگاه ایمنالظواهری را به آمریکایی ها نشان دادهاند تا توسط این باج بزرگ، رضایت آمریکاییها را بدست بیاورند و خیال شان از تداوم حکومت شان آسوده شود.
سناریوی دیگر این است که آمریکاییها بدون آگاهی طالبان به مخفیگاه رهبر القاعده در نزدیکی ارگ، مرکز قدرت طالبان، حمله کردهاند تا به رهبران این گروه نشان دهند که اگر منافع آمریکا را تأمین نکنند، هدف بعدی میتواند هر یک از آنها باشد.
به هر صورتش، کشته شدن رهبر القاعده در افغانستان نشان از وضعیت پیچیده و بغرنج امنیتی این کشور و بازیهای خطرناک استخباراتی بر سرنوشت مردم این کشور دارد. این رویداد نشان میدهد که افغانستان برای سالهای متوالی، امنیت و ثبات را تجربه نخواهد و همچنان میدان جنگ استخباراتی و بهشت امن تروریستان خواهد بود.
انتهای پیام
منبع: شفقنا