سه نکته که باید درباره یمانی بدانیم
Visits: 181
آنچه که از مجموع روایات یمانی می توانیم بگوییم این است که یمانی جزء نشانه های حتمی ظهور است و پرچم او پرچم حق است؛ اما روایت معتبری در اینکه ما وظیفه ای در شناخت یمانی داریم، وجود ندارد. به عبارت دیگر، منتظران حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه) موظف به شناختن و تبعیت از یمانی نیستند. در سال های اخیر فردی به نام احمد اسماعیل بصری که به احمد الحسن معروف است ادعا می کند که همان یمانی است. اما چگونه می توانیم متوجه شویم که آیا احمد الحسن همان یمانی است؟
سه نکته مهم درباره یمانی که باید بدانیم تا گرفتار یمانی های دروغین نشویم:
۱- خروج یمانی از یمن
مطابق روایات، صرف خروج یمانی در ماه رجب(۱) موضوعیت داشته و مشروعیت او با خروج و قیام است نه با سکون.
علاوه بر آن، محل خروج یمانی بر اساس روایات، کشور یمن است و بایستی از آنجا خروج نماید، نه از بصره یا مناطق دیگر.
در روایتی آمده است: از علامات خروج قائم(علیه السلام) خروج سفیانی از شام و خروج یمانی از یمن و صیحه از آسمان در ماه رمضان و ندایی که از آسمان به اسم او و اسم پدرش سر داده می شود. (۲)
۲- همزمانی با خروج خراسانی و سفیانی
بر اساس یک روایت(۳)، خروج یمانی بایستی با خروج سفیانی و خراسانی در یک روز واقع شود. یعنی شاخصه شناخت یمانی، خروج سفیانی و خراسانی است.
لذا در شرایط فعلی، با توجه به عدم خروج خراسانی و سفیانی، ادعای یمانی بودن افرادی مانند احمدالحسن بصری باطل خواهد بود.
نکته مهمتر اینکه حتی در صورتی که شخص یمانی قبل از خروج شناخته شود، باز هم برای اطاعت از او فوریتی نیست. چنانچه در روایت آمده است:
عیص بن قاسم مى گوید: از امام صادق(علیه السلام) شنیدم که مى فرمود:
«… بخدا سوگند آن را که شما مىخواهید کسى نیست مگر شخصى که همه بنى فاطمه پیرامون او گرد آیند. همین که ماه رجب شد به نام خداى عزّ و جلّ به او روى آورید و اگر خواستید تا ماه شعبان هم عقب بیندازید زیانى نیست. و البته خروج سفیانى(برای شناخت هنگامه ظهور) شما را بس است».(۴)
- چنانچه وجوب اطاعت و نصرت یمانی فوریت داشت، به چه دلیلی امام صادق(علیه السلام) به شیعیان اذن تأخیر و یاری تا چند ماه دیگر را داده و نشانه ای به نام سفیانی را ملاک قرار داده است؟
۳- یمانی در چهارچوب اسلام عمل می کند
یکی دیگر از شاخصه های عقلی شناخت یمانی، مطابقت گفتار و رفتار او با دین اسلام است؛ لذا چنانچه بخواهد احکام اسلامی را نسخ کرده و اصول مذهب تشیع را تغییر دهد، مخالفت با او واجب خواهد بود.
آنچه تاکنون احمدالحسن بصری به عنوان یمانی انجام داده است، نسخ برخی از احکام دینی و تغییر در مسلمات شیعه بوده و علاوه بر آن اقدامی برای خروج نکرده است. این مدعی یمانی می گوید: «احکام الهی شرعیه نسخ می شوند و چه آسان و کوچک است این مورد از نسخی که سوال کردی. پس قطعا در آینده نسخهایی بسیار بزرگتر و عظیم تر از این واقع خواهد شد». (۵)
چنین فردی را که احکام دینی را تغییر می دهد نمیتوان به عنوان یمانی پذیرفت.
پی نوشت ها:
(۱) با توجه به اینکه روایات، تاریخ خروج سفیانی را در ماه رجب دانسته اند، لذا باید یمانی نیز در همان ماه خروج کند
(۲) کمال الدین و تمام النعمه ، ج۱، ص۳۲۷؛ منتخب الأنوار المضیئه فی ذکر القائم الحجه علیه السلام، ص۱۷۶
(۳) «خُرُوجُ السُّفْیَانِیِّ وَ الْیَمَانِیِّ وَ الْخُرَاسَانِیِّ فِی سَنَهٍ وَاحِدَهٍ فِیشَهْرٍ وَاحِدٍ فِی یَوْمٍ وَاحِدٍ». (غیبت نعمانی، ص۱۶۲)
(۴) کافی،ج۸، ص۲۶۴
(۵) الجواب المنیر، ج ۳، ص ۴۱
منبع: درسنامه نقد و بررسی جریان احمد الحسن بصری، علی محمدی هوشیار